Звільнений із російського полону журналіст пропонує не проводити зустрічі політичної підгрупи ТКГ, поки не будуть звільнені всі українські заручники і полонені з окупованих територій Донбасу.

Київ. 25 січня. УНІАН. Експерт з питань окупованої частини Донбасу Українського інституту майбутнього, звільнений із російського полону журналіст Станіслав Асєєв пропонує українській владі змінити логіку проведення переговорів з Росією в рамках Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН, організованій Українським інститутом майбутнього (UIF).

Зокрема, Асєєв пропонує “повністю змінювати логіку мінських перемовин”.

На його переконання, треба першочергово закріпити вимогу звільнення українських полонених, і лише після того переходити до політичного обговорення врегулювання ситуації на Донбасі. “Я пропоную не збирати політичну підгрупу взагалі, поки нам не повернуть всіх полонених. І прописати це або окремим документом, або доповнити той документ, який ми вже називаємо Мінськими домовленостями”, - наголосив Асєєв.

Він нагадав, що в Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей є пункт про звільнення полонених за формулою “всіх на всіх”, але поки таке звільнення не відбувається. “Поки цього не відбувається, вибачте, ми не збираємо політичну підгрупу, бо ви просто торгуєте нашими людьми… Ми ж маємо поставити питання, що обмін “всіх на всіх” має відбутися як обов’язкова умова для переходу до політичної частини в обговоренні”, - додав Асєєв.

Водночас Асєєв сказав, що озвучив таку пропозицію голові української делегації в Тристоронній контактній групі Леоніду Кравчуку і віце-прем’єр-міністру - міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексію Резнікову, але на даний момент жодної реакції від них не послідувало. “Я роздав ці конкретні пропозиції не тільки щодо гуманітарного, але й безпекового питання, і щодо питання заміни так званої “народної міліції” на нашу Національну поліцію після деокупації”, - додав Асєєв.

На його переконання, перемовини в політичній підгрупі ТКГ треба припиняти, коли окупанти затримують ще більше людей.

“Сьогодні вони можуть нам віддати 100 чоловік, а завтра вони кинуть на підвал ще 200 людей. І ми маємо розуміти, що знову таке відбувається, і ми знову бачимо забиті підвали і знову заручників, ми знову будь-які припиняємо політичні обговорення, поки не буде вирішено гуманітарний сектор”, - сказав Асєєв.

Він висловлює переконання, що переговори можуть відбуватися десятиліттями, якщо жорстко не поставити вимогу першочергового звільнення всіх заручників і полонених.

Окремо Асєєв пояснив, чому відбується ситуація, коли окупанти намагаються через народного депутата з фракції “Опозиційна платформа – за Життя” Віктора Медведчука передати заручників.

Спочатку Асєєв розповів, що одну із заручниць – Наталію Стеценко – було заарештовано лише через те, що вона у 2017 році спілкувалася з ним у соціальній мережі Facebook у проукраїнській спільноті. Її затримали для того, щоб отримати додаткові “докази” проти Асєєва. Інша заручниця – Світлана Довгаль – перебувала в спеціальній в’язниці “Ізоляція”, де її дуже жорстко катували.

“Ці люди в критичному фізичному стані. І ми дійсно, як українська сторона, через гуманітарну підгрупу і на Тристоронній контактній групі, ще давно сформували список з 11 людей, яких хотіли б забрати, в першу чергу, через їх критичний фізичний стан. Звичайно, нам на поступки ніхто не пішов, але розуміючи, що ці люди буквально можуть просто померти, тепер невелику частину їх віддати, але використовуючи як заручників для того, щоби вирішити свої політичні завдання, бо віддають їх саме Медведчуку”, - наголосив Асєєв і додав, що це робиться для того, щоби “мати з цього якісь політичні дивіденди”.

Він нагадав, що Медведчук не є офіційним представником України у ТКГ, а є приватною особою. “Абсурд ситуації відбувається в тому, що представники ОРДЛО кажуть, що віддають людей, які “не мають відношення до збройного конфлікту” на Донбасі. Вибачте, але у мене тоді одразу виникає питання: по-перше, за що їм дали статті шпигунства, по-друге, за що їх катували і тримали у підвалах, і третє, на яких підставах ви їх тоді передаєте?” - сказав Асєєв.

На його переконання, на сьогодні “вже фактично відбувається работоргівля і тероризм”, коли проукраїнськи налаштованих людей в окупації використовують як заручників для вирішення політичних завдань.

“Терористи виставляють політичну вимогу для того, щоби віддати заручників – вона називається Медведчук”, - сказав Асєєв.

Своєю чергою, політтехнолог, політолог Олексій Голобуцький зазначив, що Росія нав’язала Україні контрпродуктивну гру, за якої важко відділити гуманітарний і політичний підходи. “Ми розуміємо, що це гра без правил, практично, з боку Росії”, - додав він.

“До тих пір, поки у нас буде п’ята колона, це, звичайно, буде використовуватися, абсолютно зрозуміло. Ситуація з Медведчуком”, - сказав Голобуцький.

“Поки у нас у країні буде хоч якийсь мінімальний шанс приходу до влади чи впливу на владу проросійських сил, до тих пір будуть усі ці проблеми з Росією. Якщо б Росія зрозуміла на певному етапі, що на цьому закінчуємо, що все що вони могли – вони вже взяли, а далі вже питання як домовимось, то, я думаю, Росія б більш конструктивно підходила до цих питань. Бо до тих пір, поки вона думає, що Україну можна залишити в орбіті її впливу, вона буде займатися тим, чим займається”, - сказав Голобуцький.