Київ. 28 січня. УНІАН. Національна асоціація адвокатів України стурбована системним порушенням прав адвокатів та гарантій здійснення їхньої діяльності, що може стати основною проблемою при проведенні подальших реформ української правової системи.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій.

«Сьогодні надзвичайною проблемою для української адвокатури є ганебне, зухвале, системне порушення прав адвокатів та гарантій здійснення нашої діяльності. Якщо таке явище буде продовжуватися, ми як українська адвокатура вбачаємо в цьому абсолютно всі підстави вважати, що це буде основною проблемою для всіх подальших реформ нашої правової системи. Не можна говорити сьогодні про верховенство права і про позитивний рух в цьому напрямку за тих обставин, які ми сьогодні маємо», - сказав Гвоздій.

Відео дня

Він розповів, що у 2015 році було 56 звернень адвокатів на порушення їх професійних прав, у цьому році – вже 11 випадків.

«Обшуки, підпали, вбивства, погрози – все це реальність… Все те, з чим сьогодні зіштовхуємося в нашій щоденній роботі», - підкреслив він.

«Більшість звернень, звичайно, стосуються втручання в нашу професійну діяльність під час участі адвокатів в процесах. Найбільше порушень - в кримінальних процесах. І в цьому ми вбачаємо велику вину органів прокуратури. Ми зверталися в кожному випадку, коли до нас звертався адвокат про порушення його прав, до Генпрокуратури, місцевих прокуратур, реакція хоча час від часу і є, але вона неефективна і не свідчить, що органи прокуратури на найвищому рівні вживають заходів, аби боротися з таким явищем як порушення наших прав та законних гарантій», - додав він.

«Тому сьогодні ми хотіли б заявити суспільству, що Національна асоціація глибоко стурбована ситуацією, яка склалася навколо захисту наших прав, ми заявляємо, що ми будемо проводити в цьому напрямку надзвичайно жорсткі дії. В інформаційному просторі міжнародному, якщо нас не чують в Україні, ми будемо говорити це голосно на міжнародній арені», - заявив Гвоздій.