Київ. 26 січня. УНІАН. Україна може використати досвід Ізраїлю в побудові інноваційної економіки, яка базується на стартапах, шляхом розвитку технічних спеціальностей і навчання дітей науці з самого раннього віку.

Таку думку висловив лауреат Нобелівської премії з хімії Дан Шехтман на прес-конференції в УНІАН.

“Для того щоб створити технологічне підприємницьке товариство, нам потрібні молоді фахівці, інженери і вчені. Це люди, які відкривають стартапи. Сьогодні молоді фахівці хочуть бути менеджерами, юристами, бухгалтерами. Я нічого не маю проти цих професій, якщо не враховувати той факт, що ці люди не відкривають стартапи. Для того щоб молоді фахівці хотіли ставати інженерами і вченими, моя теорія така: навчайте їх науці в самому ранньому віці", - сказав він.

За словами Шехтмана, в Ізраїлі вже успішно функціонує програма зі створення дитячих садків з науковим ухилом, в яких дітей знайомлять з наукою вже в п'ятирічному віці.

“Я веду популярну передачу на ізраїльському телебаченні, в якій знайомлю шестирічних дітей з різними аспектами науки. Тепер я не можу просто гуляти в Ізраїлі й не зробити кілька селфі з перехожими. Мені кажуть: "Пан Шехтман, якщо я розповім, що бачила вас і не сфотографувалася, моя дитина образиться", - сказав науковець.

Також нобелівський лауреат відзначив, що в Ізраїлі функціонує понад 5000 стартапів, які були відкриті завдяки випускникам технічних спеціальностей.

За словами посла Ізраїлю Еліава Белоцерковські, присутнього на прес-конференції, Україна зараз перебуває у складній ситуації, й Ізраїль готовий підтримати нашу країну як фінансово, так і технічно та консультативно.

"Наша основна сфера діяльності зараз - це визначити, як Ізраїль може поділитися своїм досвідом, щоб допомогти Україні з успіхом пройти важкий період в історії", - сказав він.

При цьому заступник міністра освіти і науки Максим Стріха, також присутній на прес-конференції, закликав нобелівського лауреата звернути увагу прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка у рамках запланованої зустрічі на необхідність підвищення якості технічної освіти.

"Ви маєте викласти вашу концепцію прем'єр-міністру", - наголосив Стріха.

Як повідомляв УНІАН, згідно з доповіддю «Глобальний звіт про розвиток інформаційних технологій - 2015», складеною Світовим економічним форумом (СЕФ), Україна посіла 71-е місце в світі за рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), піднявшись за рік на 10 позицій порівняно з торішнім показником (у 2014 році в цьому рейтингу Україна посідала 81-е місце). При формуванні рейтингу організація розрахувала Індекс мережевої готовності, який характеризує рівень розвитку ІКТ у 143 країнах світу.

Україна й Ізраїль наприкінці грудня минулого року домовилися про програму спільного виробництва в окремих галузях машинобудування. Крім того, Міністерство сільського господарства Ізраїлю буде навчати українських аграріїв сучасним технологіям.

Товарообіг між Україною й Ізраїлем в 2015 році скоротився порівняно з 2014 роком до 800 млн дол., однак це відбулося за рахунок зменшення імпорту ізраїльської продукції в Україну, а український експорт, навпаки, зріс на 4%.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/62828