Американська академія кіномистецтва оголосила про перелік картин в жанрі документалістики, які стали номінантами на премію Оскар. Зі 124 кінострічок в число номінантів увійшло 5 картин, серед яких «Зима у Вогні» ("Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom") - масштабна кінохроніка Майдану, створена об'єднаною командою кінематографістів України (SPN production, Ukrstream.TV), США (Netflix) і Великобританії.

Відео дня

Українські со-продюсери картини Ліна Клебанова та Галина Садомцева підкреслюють, що картина не стільки художнє висловлювання або журналістська оцінка, - «Це позиція громадянського Майдану. Фільм про гідність людей, що вийшли на Майдан. Саме тому в ньому немає політиків, і хронологія подій відтворена через свідоцтва громадянських активістів, живі особисті історії. »

Режисер картини Євген Афінеевскій родом з Росії, - останні 15 років живе та знімає в Голлівуді. «Ми робили картину не тільки як історичний документ, нам важливо було донести емоційну, ціннісну складову, і відрадно, що картину прийняв західний глядач, часто дуже далекий від того, що відбувалося в Україні.»

Яка з картин-номінантів виявиться переможцем стане відомо на 88й Церемонії вручення премії Оскар, яка пройде 28 лютого в Лос Анжелесі.

З 9-го жовтня - дати виходу «Зима у вогні» в мережі Netflix кінострічку подивилося більш трьох мільйонів чоловік по всьому світу. На телеканалах України фільм повинен з'явитися навесні.

Створення картини:

В основу фільму лягли хронікальні матеріали зняті під час Майдану, громадськими телеканалами СПІЛЬНОБАЧЕННЯ і Укрстрім, телеканалом 5, радіо Свобода, expressoTV, канал 24, та інш., а також аматорське відео волонтерів і стримерів Майдану. Знімальна група переробила понад 1500 годин хроніки, було взято більше 100 інтерв'ю з учасниками Майдану. Робота над монтажем зайняла близько півроку.

Українські со-продюсери картини:

Галина Садомцева, Ліна Клебанова SPN production

Юрій Іванишин, Павло Пелешко, Костянтин Ігнатчук (Ukrstream.TV)

Фестивальна історія: У вересні «Зима у вогні» була представлена ​​на Венеціанському кінофестивалі, отримала приз кінофестивалю в Торонто, вкрай емоційну оцінку ряду американських кінофорумів.

Презентація картини в Україні пройшла 21 листопада 2015. На показі були присутні рідні героїв Небесної сотні, представники дипломатичних місій, Президент України. Режисерові картини був вручений пам'ятний знак - Хрест Івана Мазепи.