Київ. 19 грудня. УНІАН. Європейська ліга підприємців разом з Європейською юридичною службою України ініціювали благодійний проект «Правовий захист бійців АТО та їх сімей» з метою надання безоплатної юридичної допомоги учасникам антитерористичної операції на сході України.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Європейської ліги підприємців Володимир Попов.

«Ми, бізнесмени та громадські організації, об'єдналися і хочемо допомогти захистити в правовому полі учасників АТО і сім'ї постраждалих... Сьогодні дуже багато волонтерів задають юридичні питання, які надходять від поранених бійців, людей, які не одержали статус біженців, та інших постраждалих. Тому ми, як бізнесмени, прийняли рішення оголосити акцію зі збирання коштів на придбання послуги, яка допомагатиме постраждалим та їх сім'ям», - сказав Попов.

За його словами, благодійний проект реалізовуватиметься за допомогою Європейської юридичної служби України, співробітники якої надаватимуть бійцям консультаційну допомогу у телефонному режимі з 28 видів права, а також представлятимуть інтереси потерпілих у судах.

«Постраждалі зможуть отримати юридичний супровід з чітким алгоритмом дій з кожного питання: від, наприклад, отримання довідки учасника бойових дій і до будь-яких інших елементарних питань», - зазначив президент Ліги підприємців.

При цьому він додав, що інструментом для реалізації правової допомоги буде спеціальна карта, яку можуть придбати як великі корпорації, так і кожен небайдужий громадянин України. Надалі ці карти передаватимуться учасникам АТО або їх сім'ям за допомогою Благодійного фонду «Вернись живим» (раніше Громадська організація «Крила фенікса»).

«Правовий захист - це те, що зараз дуже потрібно нашим бійцям української армії... Наш благодійний фонд виступив як ланка між юридичною компанією, воїнами і їхніми родинами», - повідомила голова правління Благодійного фонду «Вернись живим» Олександра Тарасова.

«На жаль, нині недосконалий механізм видачі документів, які дають право на якісь пільги чи допомогу пораненим у реабілітації. Також сім'ї загиблих бійців зараз перебувають у «підвішеному» стані і не можуть отримати статусу сімей загиблих. Саме тому така юридична допомога нині дуже потрібна», - додала вона.

Присутня на прес-конференції народна артистка України і громадський діяч Руслана Лижичко заявила, що також має намір взяти участь у цьому благодійному проекті і задіяти в роботі свій Міжнародний благодійний фонд «Український світанок».

«Я хочу вам подякувати і сказати, що не тільки я, а ще багато людей я приведу з собою, які підключаться до цієї ініціативи», - сказала Лижичко.

Як повідомляв УНІАН, за результатами опитування, проведеного аналітичною компанією GFK Ukraine, цього року українці пожертвували на благодійність майже 9 млрд грн, більшість коштів пішли на допомогу українській армії, пораненим, а також хворим дітям.