Подивитися виставку, яка відкривається сьогодні у Національному художньому музеї, можна як онлайн, так і безпосередньо в музеї за попереднім записом на екскурсію.

Київ. 25 листопада. УНІАН. Сьогодні у Києві за ініціативи Фонду інтелектуальної співпраці Богдана Губського “Україна XXI століття” у Національному художньому музеї відкриється міжнародна виставка “Знак соборності. Великий герб України: від Нарбута до Якутовича”, деякі експонати якої вперше привезені до України.

Про цей проект на прес-конференції в УНІАН розповіли голова  Фонду інтелектуальної співпраці  “Україна XXI століття” Богдан Губський та куратор виставки  “Знак соборності. Великий герб України: від Нарбута до Якутовича”  Юрій Савчук.

За їхніми словами, виставка - це унікальний спільний культурний проект 12 архівів, музеїв та бібліотек України, а також Українського Музею і Бібліотеки у Стемфорді (США).

Як зазначив Губський, основна мета виставки – висвітлити більш ніж столітню історію створення Великого державного герба України (ВДГУ), починаючи з часу визвольних змагань 1917-1921 рр., та більш ніж тисячолітню історію складових герба: Знаку Княжої держави Володимира Великого – тризуба, герба Війська Запорізького – Козака з мушкетом та герба Галицько-Волинської держави – Лева.

“Не менш ніж половина предметів і артефактів - це ті, які вперше експонуються. Але окрім того частка експонатів - це ті, які невідомі навіть вузькому колу фахівців і вводяться до наукового обігу також вперше. Отже це не просто музейний просвітницький проект - це музейний проект, помножений на велику наукову працю”, - наголосив Савчук.

Він також додав, що серед близько 60 експонатів виставка є гетьманські печатки Богдана Хмельницького та Івана Скоропадського, печатка Війська Запорізького 16 століття, прапор Народної гвардії 19 століття з образом Лева та інші.

Організатори виставки також розповіли, що особливе місце в експозиції займатимуть раритети, які фонд “Україна XXI століття” привіз із Українського музею та бібліотеки у Стемфорді (США).

Так, вперше в Україні можна буде ознайомитися з близько 20-ма ескізами державних символів: державних гербів, прапорів та печаток, які були створені видатним українським геральдистом Миколою Битинським у 1939 році на замовлення уряду УНР в екзилі.

Своєю чергою, голова фонду повідомив, що основний девіз виставки: “Символи не обирають, символи успадковують”.

“Зараз у соцмережах почалася дискусія щодо того, чи потрібен Великий державний герб. Виставка - це відповідь на те питання. Адже символи не обирають, а успадковують. Тобто наші предки заповіли нам ці символи. Вони заповіли, що Великий державний герб повинен бути, тому що за це багато сотень, тисяч і мільйонів українців віддали своє життя. Ми повинні це зробити”, - підкреслив він.

Губський закликав Верховну Раду найближчим часом прийняти ВДГУ та “поставити остаточну логічну крапку в цій частині процесу державотворення в Україні”.

На його думку, на розгляд парламенту необхідно подати герб, який переміг у конкурсах 1996-1997 років та 2008-2009 років.

“Герб виграв два державні конкурси і затверджений Кабінетом міністрів. Тобто цей герб пройшов державно-правову експертизу - він підходить. Цей герб точно відповідає ст.20 Конституції України - у його складових частинах є козак з мушкетом та тризуб”, - вважає голова фонду.

Відкриття виставки відбудеться  25  листопада  о 17:00 у Національному художньому музеї на вулиці Грушевського, 6 , однак воно буде з обмеженою кількістю  запрошених  через карантин.

Тому усі охочі зможуть долучитися до відкриття через пряму трансляцію, яка буде проводитися на YouTube-каналі музею.

Куратор виставки також розповів, що подивитися її можна буде як онлайн, так і безпосередньо в музеї за попереднім записом.

Як наголосив Губський цією виставкою фонд “Україна XXI століття” продовжує свою багаторічну діяльність щодо пошуку історичного спадку України та представлення його громадськості.

Він нагадав, що у 2002 році після багатьох років пошуку фонд привіз до України прапор Богдана Хмельницького з Військового музею у Стокгольмі (Швеція), а також шаблю і булаву Гетьмана з музеїв Польщі, які не могли віднайти майже 350 років.

Крім того, у 2007 році фонд знайшов рештки гетьманського прапору Івана Мазепи, атрибутував його та організував реставрацію у Національному музеї у Кракові за участі міжнародних фахівців з Італії, Польщі та України. Сьогодні прапор експонується у Харківському історичному музеї.

А у 2009 році фонд відреставрував та атрибутував єдиний в Україні козацький прапор, на якому зображений герб Війська Запорізького – козак з мушкетом, прапор сотні Лубенського полку. Сьогодні він експонується у Національному музеї історії України.

Фото https://photo.unian.ua/theme/101639-press-konferenciya-v-unian-bolshoy-gosudarstvennyy-gerb-ukrainy-ot-narbuta-k-yakutovicha-eksponaty-kotorye-vpervye-privezeny-iz-ssha-v-ukrainu.html