Зараз в Україні понад 11,5 млн га ріллі під сільськогосподарськими культурами мають високу кислотність.

Київ. 3 вересня. УНІАН. Україна щорічно втрачає до трьох мільйонів тонн врожаю зерна через закислення ґрунтів, але цю проблему можна вирішити своєчасним внесенням вапняку в ґрунт.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН сказав професор, доктор сільськогосподарських наук Сергій Веремеєнко.

За його словами, зараз в Україні більш як 11,5 млн га ріллі під сільськогосподарськими культурами мають високу кислотність.

"Проблема стоїть дуже гостро. Немає державних програм вапнування, аграрії перестали вносити органічні добрива і перейшли на кислі мінеральні та азотні. Соя, кукурудза, рапс, соняшник та інші основні культури погано переносять кислотність ґрунту. За найскромнішими підрахунками, ми втрачаємо 2-3 млн тонн зерна щорічно, це сотні мільйонів доларів", - розповів він.

Завідувачка відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки УЛАН Ольга Ходаковська зазначила, що в 1990 році аграрії вносили вапняк на 1,5 млн га земель, а в 2019 році - тільки на 137 тис. га. За її словами, висока кислотність ґрунтів здатна знизити врожайність зернових культур до 50%. Але також це вплине на вартість ділянок після відкриття ринку земель в Україні.

"З такою землі платитимуть менше податків, відповідно, менше коштів піде до місцевих бюджетів", - додала вчена.

Більш того, токсичні речовини з азотних добрив потрапляють у воду і можуть викликати хронічні хвороби у жителів населених пунктів, що розташовані поруч з таким господарством.

Як розповів керівник ЗАТ «Тернопільський кар'єр» Роман Яворський, підприємство зайнялося виробництвом гранульованого вапняку для сільськогосподарських потреб через високий попит з боку аграріїв.

"Вапнякові гранули виправдовують очікування агрокомпаній, цей продукт зручний для внесення в грунт. Ми співпрацюємо з лабораторіями, що роблять аналіз ґрунтів і можуть розрахувати необхідне дозування гранул", - розповів учасник ринку.

В «Українській асоціації вапняної промисловості» (УАВП) вважають за необхідне популяризувати ідею розкислення ґрунтів в Україні.

"У всьому світі застосовуються масштабні програми відновлення ґрунтів.

Тому потрібно звернути увагу держави і почати спільну роботу над вирішенням проблеми", - сказав виконавчий директор УАВП Роман Гладуненко.

Довідка УНІАН. Вапнування - метод хімічної меліорації кислих ґрунтів, що полягає у внесенні в них вапняних добрив: кальциту, доломіту, вапняку, відходів цукрового виробництва, гашеного вапна тощо.