Переможцем конкурсу став проект київського ландшафтного бюро «ТОПІАР».

Київ. 6 січня. УНІАН. Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» та Благодійний Фонд «Безпечне небо» за підтримки Національної спілки архітекторів України представили переможця конкурсу з визначення найкращого проекту меморіальної композиції, присвяченої пам’яті загиблим у небі над Тегераном пасажирам та членам екіпажу літака МАУ рейсу PS752.

Фото УНІАН

На прес-конференції у прес-центрі агентства УНІАН голова Архітектурної палати України Олександр Чижевський поінформував, що 4 січня завершився бліц-конкурс на найкращий ескізний проект меморіальної просторової композиції. Меморіал буде встановлено на території парку «Вербовий гай» в Дніпровському районі Києва.

«Ми домовилися відразу, що не може бути ніяких речей, пов’язаних з гігантоманією, з чимось надзвичайно великим і недоречним у парковій території… Повинні бути речі, які створюють пам’ятне місце», - сказав Чижевський.

Своєю чергою, член правління Національної спілки архітекторів України, координатор проектів Олександр Барановський зазначив, що усього у конкурсі брали участь 11 проектів. «Ми відкладали роботи, які точно не можуть брати участь, і таким чином, поступово відсіюючи, виділили групу з трьох робіт. Потім йшло обговорення переваг і недоліків у кожній роботі, аналіз», - поінформував він і додав, що шляхом голосування було визначено переможця – проект київського ландшафтного бюро «ТОПІАР» (TOPIAR).

Його авторами є Юрій Корольчук, Анастасія Бардонова, Марія Якимчук, Діана Манжос і Дмитро Романюк.

Як уточнила керівник відділу проектування компанії TOPIAR Анастасія Бардонова, основна задача архітекторів полягала у тому, щоб створити символічний сквер. «Він не мав викликати страх, але мав бути місцем пам’яті», - наголосила вона.

Бардонова розповіла, що меморіал складатиметься з декількох елементів малих архітектурних форм і не буде зосередженим в одному місці. «Він легко розпливається по всьому скверу. Неозброєним оком можна і не побачити якесь поєднання, але якщо ви знаєте, чому ви сюди прийшли, - то ви побачите силует літака», - пояснила вона.

За її словами, меморіал матиме такий елемент, як металевий міст зі скляною огорожею. За своєю формою він нагадуватиме крило літака, яке спрямоване у небо.

При цьому, друге крило літака буде сховано під землею. «Воно тільки трошки просвічується крізь зелень у вигляді покрокових плит, на яких буде створено зону відпочинку під кронами існуючих дерев», - уточнила вона.

Водночас, додала Бардонова, основним елементом меморіалу буде кіль (хвостова частина літака), на якому вказано номеру рейсу. «Саме це, напевно, і стане основним місцем, куди люди зможуть прийти і вшанувати пам’ять загиблих. Там може бути влаштоване місце для встановлення лампадок і квітів», - зауважила вона.

Також, за її словами, важливим елементом скверу стануть дев’ять металевих щитів. «Саме стільки було членів екіпажу. Як вже стало відомо, члени екіпажу до останньої хвилини дуже гідно поводили себе, намагалися допомагати пасажирам… Тому зараз у цьому сквері вони, як вартові, як велетні, що охороняють», - додала вона.

Бардонова відзначила, що у сквері буде додаткове освітлення центральної алеї, яка стилістично нагадуватиме злітну смугу.

«Ще одним символом буде кількість рослин. 176 рослин ми хотіли б висадити у даному сквері. Саме стільки загиблих у цій трагедії», - наголосила вона.

«Нашою головною задачею було створити легкий сквер, але символічний. Я сподіваюся, що нам це вдалося, і ми зможемо допомогти втілити його в життя», - підсумувала вона.

Співзасновник Фонду «Безпечне небо» Катерина Одарченко додала, що при обговоренні місця і самого меморіалу увага зосереджувалася ще і на тому, аби ця композиція «несла трошки і надії».

«Ось цей символ крила, символ зростання, в тому числі несе і надію. Щоб люди, які детальніше хотіли б дізнатися про трагедію, що зараз відбувається з точки зору розслідування, бо воно до кінця ще не завершене, то відповідно на веб-сайті по номеру рейсу можуть знайти вже додаткову інформацію», - сказала Одарченко.

Вона зазначила, що вже цієї весни розпочнуть роботи з озеленення території скверу у парку «Вербовий гай».

Президент авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Євгеній Дихне сказав, що спочатку для меморіалу було обрано місце на території аеропорту «Бориспіль», але це місце не було достатнім для реалізації головних ідей меморіального скверу. На його переконання, парк «Вербовий гай» відповідає усім вимогам для втілення задуманих задач.

Він подякував Офісу президента та Київський міській державній адміністрації за підтримку у цьому питанні і відзначив чудовий проект меморіалу від київського ландшафтного бюро «ТОПІАР».

«З першого ознайомлення з проектами, я був підкорений саме цим проектом. Я дуже радий, що саме цей проект буде реалізований. Тому що, на мій погляд, в ньому були ті знахідки, ті ідеї, які саме відповідали нашим бажанням. У цьому проекті підкреслений простір, консольний міст у вигляді крила літака, який надасть цьому місцю саме зв'язок з авіацією», - наголосив Дихне.

Також він сказав, що компанія МАУ є замовником реалізації проекту. «Ми розраховуємо у найкоротші терміни з архітектурним бюро підписати договір, а після цього повинна буде достатньо швидко реалізована стадія проекту, за яким ми зможемо проводити тендерні процедури на визначення будівельної компанії, яка буде виконувати роботи. І ми сподіваємося з усім цим процесом вийти в той весняний період, коли ми зможемо визначити, що з цього проекту ми можемо виконувати весною під озеленіння, що не буде заважати будівельним роботам. Сподіваємося почати з озеленіння весною і паралельно готуватися до будівельного етапу», - наголосив Дихне.

Він уточнив, що впродовж 2021 року повинні завершити проект. Його бюджет буде визначений на стадії тендеру.

До того ж, голова Архітектурної палати України Олександр Чижевський, коментуючи терміни реалізації проекту, зазначив, що наразі потрібно заключити контракт на розроблення проектної документації. Реалізація проекту буде відбуватися у декілька етапів. За його словами, на кінець цього року заплановано реалізувати цей проект. «Це насправді велика робота», - наголосив Чижевський.

Керівник Фонду «Безпечне небо» Анна Міщенко підкреслила, що процес обрання переможця серед поданих проектів на меморіал був непростим. Вона подякувала представникам місцевої влади Києва за виділення на березі Дніпра місця для побудови меморіалу.

Міщенко додала, що Фонд продовжує працювати та допомагати сім’ям загиблих на борту літака МАУ.

Співзасновник Фонду «Безпечне небо» Катерина Одарченко зауважила: «Наше прагнення побудувати меморіал знайшло відображення у серцях найкращих світових спеціалістів з архітектури та з ландшафтного дизайну».

Керівник SKG Landscape, ландшафтний архітектор з Ірландії, член міжнародного журі Кайл Галлахер зазначив, що наступним етапом буде розробка детального плану більш концептуального проекту меморіалу. «Як знак вшанування усіх жертв трагедії, а також для жителів Києва і України, вкрай важливо, щоби проект був реалізований згідно з найвищими стандартами якості», - сказав Галлахер.

Він вважає, що треба приділити достатньо уваги таким елементам, як освітлення, озеленення, дренажні системи тощо.

На його переконання, цей проект вдасться успішно реалізувати.

Довідка УНІАН. 8 січня 2020 року в Ірані розбився літак МАУ, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії. Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер було збито іранськими військовими "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/102473-press-konferenciya-v-unian-mau-s-partnerami-prezentuyut-proekt-memoriala-zhertvam-tragedii-ps752.html