Стретович повідомив, що завтра суд розгляне апеляційну скаргу Мінюсту, який наполягає на скасуванні реєстрації партії ХДС.

Київ. 27 вересня. УНІАН. Засновник і почесний голова партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) Володимир Стретович виступає проти "рейдерства партії" та намагання ліквідувати її реєстрацію.

На прес-конференції в агентстві УНІАН Стретович зазначив, що в одній з найстаріших партій України відбулося "рейдерське захоплення попередньою владою", а нинішня влада хоче "виключити ХДС з політичного поля України".

Стретович зазначив, що 2018 року було змінено керівництво партії завдяки "написаним на коліні документам", тобто "відбулося її захоплення". Він зазначив, що поліцією в жовтні 2018 року було порушено кримінальну справу "за підроблення печаток, документів", яка розслідується до сьогодні. За його словами, це сталося через те, що партія тоді сказала, що на президентських виборах не підтримуватиме тодішнього главу держави Петра Порошенка.

Стретович сказав, що вже нинішня влада вирішила перевірити реєстр партій і 58 із понад 300 включила в перелік тих, які "підлягають анулюванню реєстраційного запису з мотивацією - 10 років не висували своїх кандидатів в президенти і в народні депутати України". За його словами, суд першої інстанції відмовив Мінюсту в задоволенні позову. Він зазначив, що завтра апеляційний суд розгляне апеляційну скаргу Міністерства юстиції з цього приводу.

Голова Львівського обласного осередку партії ХДС Зиновій Щупак зазначив, що в 2015 році була внесена поправка до закону "Про політичні партії в Україні", в якій зазначалося, що в разі невисування партією своїх кандидатів на посаду президента України та народних депутатів України протягом 10 років, орган реєстрації партій має звернутися до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Він вважає, що ця норма не відповідає Конституції України, тому готується подання в Конституційний суд з цього приводу.

Доктор соціології, соціальної економіки Григоріанського папського університету Зиновій Свереда зазначив, що на сьогодні є ряд політичних партій, які "мають гасла антиукраїнські, але чомусь діюча влада не займається такими партіями, не подає в суди, щоб зняти з реєстрації". Він наголосив, що не допустимими є дії, які стосуються скасування реєстрації ХДС.

Член партії ХДС Ірина Карпінська наголосила, що зараз ведуться перемовини з міжнародними партнерами щодо підтримки партії і очікується їх приїзд в Україну. Відповідаючи на запитання, хто зацікавлений у зникненні ХДС, Карпінська зазначила, що міжнародні партнери повідомили, що до них звернулися українські партії, які претендують на звання партій християнської демократії і серед них "є "Самопоміч" і "Удар" Кличка, "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Європейська солідарність".