17 народних депутатів зголосилися взяти на поруки Котеленець.

Київ. 2 лютого. УНІАН. Захист ветерана АТО Вікторії Котеленець володіє беззаперечними доказами її непричетності до знущань над українськими військовополоненими в 2014 році.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили захисники та побратими Вікторії Котеленець.

Відео дня

Зокрема, народний депутат Яна Зінкевич розповіла, що вже 17 народних депутатів зголосилися взяти на поруки Котеленець.

Зінкевич також заявила, що поліція затримали її незаконно. Депутат зазначила, що Котеленець було затримано у Міністерстві ветеранів у Києві, куди вона приїхала щоб отримати посвідчення УБД.

«Там її і затримали поліцейські і незаконно утримували впродовж 3 діб до рішення суду про її тримання під вартою, при цьому в протоколі зазначили, що нібито Котеленець сама з’явилася до суду. Це призвело до того, що певний час ніхто з її знайомих та друзів не знав, що з нею сталося і вона перебувала в ізоляції аж до винесення судового рішення», - додала вона.

Своєю чергою, офіцер запасу Збройних сил України Олена Білозерська розповіла, що Котеленець приєдналася до добровольчого батальйону у лютому 2015 року, приїхавши з Донецька.

«Її перевірила Служба безпеки України ще тоді на можливу причетність до незаконних збройних формувань, також подібну перевірку було проведено і контррозвідкою, оскільки ще в 2015 році хтось із недоброзичливців Котеленець звернув увагу на її зовнішню подібність до жінки, яка конвоювала українських військовополонених на так званому параді 24 серпня 2014 року у Донецьку», - зазначила Білозерська.

За її словами, обидві перевірки засвідчили, що це різні люди.

Крім того, Білозерська звернула увагу на фотографії Котеленець за період з серпня по вересень 2014 року. Вона заначила, що на цих фото у Котеленець коротка стрижка і чорний колір волосся, в той час як у Ольги Сухової (жінки, яка конвоювала українських військовополонених) волосся світле і значно довше. При цьому Білозерська наголосила, що одна з фотографій Котеленець зроблена за 10 днів до 24 серпня. «Тобто волосся ніяк не могли відрости на таку довжину за 10 днів», - наголосила вона.

Своєю чергою, експерт по роботі з даними, голова громадської організації «Гідно» Олександр Волошин звернув увагу на невідповідність зовнішності Котеленець і Сухової, яку було встановлено шляхом проведення експертизи.

Волошин розповів, що у спеціальну програму було завантажено фотографії Котеленець і вони були співставленні з двома фотографіями Сухової на підставі яких слідство вважає, що на фото саме Котеленець. «Програма не видала співпадінь, що це одна й та сама особа з жодною з фотографій Котеленець», - додав він.

Своєю чергою, адвокат Віталій Коломієць зауважив, що висновки експертів МВС на підставі яких Котеленець підозрюють у причетності до злочину були зроблені лише на співставленні однієї фотографії Котеленець з двома відомими слідству фотографіями Сухової.

При цьому, за його словами, на фотографіях у цих двох людей різні ракурси, а сама експертиза проведена за застарілою методикою. Він вважає, що саме тому експерти зробили висновки про тотожність особи на цих фото.

Адвокат додав, що альтернативна експертиза за допомогою нейромереж встановила, що між Котеленець і Суховою є 10 спільних і 10 відмінних рис, і що на фотографіях слідства і Котеленець різні особи.

Він зазначив, що завтра о 13:20 відбудеться засідання Київського апеляційного суду, де оскаржуватиметься тримання під вартою Котеленець. Також захист надасть результати експертизи суддям.

Адвокат Котеленець Віталій Цокур також висловив впевненість, що Апеляційний суд має скасувати тримання під вартою для Котеленець. За його словами, обґрунтування підозри для неї базується лише на одному - четверо свідків, - колишніх військовополонених, нібито впізнали на фотографії саме Котеленець.

При цьому він зазначив, що для того, щоб свідки вибрали з декількох фотографій саме фото на якій нібито Котеленець їм було запропоновано ще декілька фотографій жінок, зовнішність яких суттєво різниться із зовнішності особи на фото, що є порушенням процедури опізнання по фотографії, адже в такому випадку фото підставних осіб мають бути схожими на фото особи, яку підозрюють.

Крім того, на прес-конференції виступив свідок з Донецька на ім’я Руслан. Він заявив, що в 10-11 класі навчався в одній школі з Суховою і що на фото з конвоювання українських військовополонених саме Сухова, а не Котеленець.