Церковна громада створила Опікунську ради костелу св. Миколая, яка буде займатися його відновленням.

Київ. 22 лютого. УНІАН. За 100 днів, до 1 червня, у відповідності до меморандуму, укладеного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією св. Миколая, держава має передати релігійній громаді костел Святого Миколая у Києві.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив єпископ римо-католицької церкви Віталій Кривицький.

Він зазначив, що, згідно з меморандумом, укладеним між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією Св. Миколая, будівля Миколаївського костелу не пізніше ніж до 1 червня має бути передана у постійне користування парафії св. Миколая.

"Нагадаю, що парафією і Міністерством культури було підписано меморандум про це повернення, яке має відбутися 1 червня поточного року", - сказав Кривицький.

Він також додав, що протиаварійні роботи після пожежі вже завершено і в храмі минулої неділі вже відбулося перше після пожежі богослужіння, і тепер служби божі проходять двічі на день – вранці і ввечері – щодня. А в неділю храм відчинено для вірян цілий день і проходить 5 богослужінь впродовж дня.

Після передачі костелу парафії церква приступить до розробки проектно-кошторисної документації по відновленню храму, потім, власне, костел почнуть реставрувати. Однак цей процес, за словами єпископа, буде довготривалим.

Стосовно того, чи з’явиться в костелі орган, Кривицький відповів ствердно, зазначивши, що він буде встановлений після завершення реставрації храму. А місце його встановлення – це хори, на яких первинно за задумом архітектора і мав бути цей музичний інструмент. Також він наголосив, що церква не відмовить і в проведенні світських концертів, як це прийнято у світовій традиції, коли орган служить як для духовної музики, супроводження церковних служб, так і для проведення мистецьких заходів.

"Це абсолютно нормальна річ, коли богослужіння супроводжуються органною музикою і співом. Парафія подбає, щоб у храмі був орган. Місце його буде на хорах, де він був колись, що допомагає у супроводі богослужінь і не перешкоджає проводити концерти органної музики. Як це практикується у цілому світі. Але все по черзі – фундаменти, стіни, дах, орган", - сказав Кривицький.

В свою чергу, настоятель парафії Св. Миколая отець Павло Вишковський повідомив, що на 1 червня призначені урочистості з нагоди повернення храму парафії, і запросив взяти у них участь президента України Володимира Зеленського.

"Це також і запрошення для нашого президента Володимира Зеленського, щоб прибув на цю подію особисто і вручив символічні ключі від храму парафії", - заначив Вишковський.

Також він додав, що для підготовки до цієї події створено Опікунську раду. "Це такий повноважний колегіальний представничий орган парафії Св. Миколая, в який залучені найвідоміші діячі культури, мистецтва, відомі люди. Моральні авторитети, фахівці з будівництва і реставрації. Які сприятимуть підготовці цього свята і які доведуть цю святиню до функціонального стану", - сказав Вишковський.

Фото: https://photo.unian.ua/theme/111820-press-konferenciya-v-unian-100-dney-do-vozvrashcheniya-kostela-sv-nikolaya-v-lono-cerkvi.html

Як повідомляв УНІАН, пізно ввечері 3 вересня 2021 року у костелі Святого Миколая на Великій Васильківській, 75 у Києві сталась пожежа, в результаті чого вогнем було пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та знищено унікальний орган. 

11 листопада парафія костелу Святого Миколая у Києві повідомила, що костел передають релігійній громаді 1 червня 2022 року. У парафії інформували, що досягнута низка домовленостей з Міністерством культури та інформаційної політики України, зокрема, щодо відновлення костелу та переміщення до 1 червня 2022 року Національного будинку органної та камерної музики в інше приміщення.

31 січня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив про завершення протиаварійних робіт у костелі Св. Миколая.

Костел Святого Миколая в Києві зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.