Інколи, особливо у дітей, висипання можуть бути єдиним проявом коронавірусної інфекції.

Київ. 8 травня. УНІАН. Одним із симптомів COVID-19 можуть бути специфічні висипання на шкірі.

Про це повідомила заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, координатор проекту “Євромеланома” в Україні Ольга Богомолець на прес-конференції в УНІАН на тему: “Всеукраїнський день діагностики меланоми”.

Відео дня
Фото УНІАН

За її словами, цьогоріч в Україні вперше кількість онкохворих перевищила 1 мільйон, серед них на першому місці хворі на раки шкіри – вони становлять понад 20%.

Богомолець зауважила, що День меланоми в Україні проводять вже 12 років поспіль, однак цьогоріч він проходить в онлайн-форматі і триває два тижні - з 1 травня. У ці дати українці можуть безкоштовно пройти онлайн-обстеження на меланому на сайті stop-melanoma.net. Це можна зробити, надіславши фото новоутворень на шкірі та заповнивши спеціальну анкету на сайті.

Встановлювати попередні діагнози будуть сотні лікарів-волонтерів, яких напередодні було також відібрано за допомогою анкетування, свої висновки вони надішлють пацієнтам 15 травня.

Голова громадської організації “Стоп меланома” Ігор Канчалаба пояснив, що перед заповненням анкети та надсиланням фото на сайті можна ознайомитися з основними ознаками меланоми, а також методами правильного огляду родимок та їх фотографування.

Він уточнив, що при встановленні попереднього діагнозу лікар разом із висновком обов’язково надішле пацієнту алгоритм наступних дій.

“Всім пацієнтам, яким дистанційно буде встановлено попередній діагноз «меланома» або «рак шкіри», зроблять безкоштовне дообстеження за допомогою дерматоскопії в Інституті дерматології і косметології”, - уточнила Богомолець.

За її словами, протягом 12 років проведення Дня меланоми вдалося значно зменшити смертність від раку шкіри, адже протягом цих років понад 2 тис. лікарів пройшли навчання та були задіяні в роботі - вони оглянули 472 тис. 374 громадян, серед яких у 1 тис. 406 було виявлено меланому та 4 тис. 210 - рак шкіри.

Координатор “Євромеланоми” наголосила, що меланома метастазує дуже швидко та може за один рік забрати життя людини, тому не варто зволікати з діагностикою.

За словами лікаря, кожна людина повинна знати про так званий АКОРД меланоми - це абревіатура, яка включає основні ознаки переродження родимки та меланоми: А - асиметрія родимки, К - її нерівний край, О - раптова зміна окрасу, Р - зміна розміру, Д - динаміка (кровоточивість, поява тріщин чи волосся).

Вона також зауважила, що сонце є головним провокуючим фактором раку шкіри, тому засмагати потрібно дуже обережно, зокрема, людям зі світлою шкірою та великою кількістю родимок.

“Зараз проходить День меланоми довжиною в два тижні… Кожен з вас, у кого є ознаки зміни родимки, понад 20 родимок на одній частині тіла, вроджена пігментна пляма та якщо в анамнезі у вас чи родичів була меланома, то ви належите до групи ризику та обов’язково маєте проходити огляд один раз на рік… Тому заходьте на сайт та надсилайте ваші фотографії”, - закликала лікар.

Богомолець уточнила, що меланома також може передаватися через плаценту - трансплацентарно, тому велику увагу треба звертати на обстеження вагітних та маленьких дітей на прояви АКОРДу меланоми.

Як зазначила хірург-онколог, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення пухлин шкіри та м'яких тканин Національного інституту раку Марія Кукушкіна, в останні роки українці все частіше почали приходити до лікарів ще на ранніх стадіях раку шкіри, коли його ще можна вилікувати.

“Чим раніше розпочати лікування меланоми, тим більше шанс вилікувати її один раз і назавжди та не мати ніколи в подальшому проявів цього захворювання. І це значно дешевше - наразі є чудові імунопрепарати, таргетні препарати, але, на жаль, це не просто дороговартісна, це дуже дороговартісна терапія. І таке неймовірне фінансове навантаження при лікуванні третьої чи четвертої стадії меланоми повністю лягає на пацієнта. Тому необхідно дуже уважно ставитися до свого здоров'я, і, якщо вам здається, що якась родимка підозріла, необхідно звернутися до лікаря”, - наголосила онколог.

Крім того, на питання чи є зв’язок між COVID-19 і висипаннями на шкірі, Богомолець відповіла, що за кордоном лікарі-дерматологи все частіше фіксують нові симптоми у хворих на COVID-19 у вигляді шкірних висипань.

“COVID-19 викликає дуже специфічні прояви на шкірі… Інколи, особливо у дітей, вони можуть бути взагалі єдиним проявом інфекції, тому потрібно бути дуже уважним. Ми створили сервіс онлайн-допомоги не тільки, щоб діагностувати рак шкіри, а Bogomolets clinic online готова, і вже заявляла про це минулого тижня, дистанційно на безоплатній основі консультувати всі інфекційні лікарні та відділення України”, - підкреслила вона.