За словами асоційованого директора із політики та партнерських відносин МБФ «Альянс громадського здоров’я» Павла Скали, в Україні близько 350 тисяч наркозалежних, 14 тисяч з них мають легальний статус, тому що вони беруть участь в програмах замісної підтримувальної терапії в понад 200 лікувальних закладах.

Київ. 2 лютого. УНІАН. Правозахисники та експерти закликають припинити атаку з дискредитації клінік замісної підтримувальної терапії.

В прес-центрі УНІАН відбулась прес-конференція ініціаторів всеукраїнської акції «Не дамо поліції робити показники на хворих та дискредитувати замісну терапію».

Відео дня

Згідно з даними організаторів, сьогодні, у вівторок 2 лютого, об  11.00 одночасно у 17 регіонах України пройшли мітинги та флешмоби проти дискримінації замісної терапії в Україні. У Києві акції проходили в 11.00 біля будівлі МВС, після о 12.00 біля Офісу омбудсмена.

Зокрема, директор всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА» Олег Димарецький пояснив, що мова йде про дії працівників поліції, МВС та інших дотичних силових структур.

Він відзначив, що ще наприкінці 2020 року у МВС заявили про безпринципну боротьбу з розповсюджувачами наркотиками, яку лікарі, соціальні працівники, пацієнти та рідні пацієнтів підтримують. Адже вуличні наркотики – це не лише трагедія окремих родин – це масова епідемія в Україні, поруч з якою розповсюдження ВІЛ, гепатитів, туберкульозу, смерті від передозування серед молоді, зростання кримінальних злочинів. «Але виконавці наказів дуже швидко змістили акценти, й замість полювання на наркоділерів, які, що не таємниця, існують «кришою» правоохоронців, вони заради показників та особистого збагачення почали полювати на хворих на наркотичну залежність та офіційні клініки замісної терапії, які працюють відповідно до державної програми», - підкреслив він.

Своєю чергою асоційований директор із політики та партнерських відносин МБФ «Альянс громадського здоров’я» Павло Скала розповів про те, яким чином функціонують програми замісної підтримувальної терапії наркозалежним людям: «В рамках медичних програм видаються в ліцензованих лікувальних закладах лікарські наркотичні препарати. Цей метод використовується в понад 90 країнах світу і є фактично єдиним науково підтвердженим та ефективним методом лікування наркозалежності людей, які залежать від опіоїдних наркотиків».

За його словами, в Україні близько 350 тисяч наркозалежних людей, 14 тисяч з них мають легальний статус, тому що вони беруть участь в програмах замісної підтримувальної терапії в понад 200 лікувальних закладах. Препарати для таких програм закуповуються за кошти державного бюджету.

«З самого початку впровадження цих програм ми стикалися і досі стикаємося з випадками системного тиску з боку правоохоронних органів. Зокрема, відбувається втручання в діяльність програм, витребування інформації, яка становить медичну таємницю, вилучення медичних препаратів. Останні два роки у нас були 5-6 зухвалих випадків втручання в роботу програм. Вперше, минулого року, пацієнти замісної терапії стояли на колінах під дулами автоматів з вилученою документацією. У нас були зафіксовані такі випадки, за якими направлялися скарги та відбувалися провадження Офісом генпрокурора, ДБР та управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. Такі випадки були в Хмельницькому, у Львові, Житомирі та деяких інших регіонах», - повідомив Скала.

Також він висловив глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася навколо клінік замісної підтримувальної терапії, та закликав ДБР, Офіс генпрокурора провести відповідні розслідування та вжити заходи реагування, щоб зухвалі випадки втручань в програми медичної допомогти наркозалежним людям були припинені, а винні особи понесли покарання.

Крім того, директор медичного центру «Альтернатива» Денис Клименко заявив, що в цьому медичному центрі 27 січня були проведені незаконні обшуки, під час яких вилучили медичні препарати, які потрібні пацієнтам для отримання медичної допомоги.

«Діяльність медичного центру була заблокована на весь день. Сотні людей залишились без допомоги. В ході обшуку були вилучені всі медичні картки. Працівники Нацполіції порушили медичну таємницю, вони разом з понятими оглядали історії хвороб, озвучували прізвища – я бачу в цьому пряме порушення з боку правоохоронних органів», - додав він.

За словами експерта проекту MH4U «Психічне здоров'я для України» Артема Осипяна, тиск на представників галузі посилився після пожежі у пансіонаті для літніх людей у Харкові, який працював разом з неофіційним реабілітаційним центром для наркозалежних. Такі центри також нерідко курирують правоохоронці, а люди, які там утримуються за рахунок своїх рідних, потерпають від катувань, сумнівного лікування, а головне - лише 7% з них після того, як виходять з реабілітаційних центрів, утримуються від вживання вуличних наркотиків, додав він.

Член Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Антон Басенко наголосив, що замісна підтримувальна терапія довела ефективність у всьому світі і визначена як провідний спосіб лікування у країнах ЕС, та закликав не допустити знищення єдиної дієвої системи боротьби з наркоманією в Україні.