Це премія від Київської школи державного управління ім. Сергія Нижного.

Київ. 7 грудня. УНІАН. Вручення премії "Державник року" за заслуги перед країною відбудеться у суботу, 11 грудня, в КВЦ "Парковий".

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив голова правління Київської школи державного управління імені Сергія Нижного, кандидат політичних наук Віктор Андрусів.

Він зазначив, що вручення премії відбудеться о 17.30. "Це нова премія, завдання якої ми бачимо в тому, щоб суспільство, країна дізнавалася про людей, які дійсно роблять значний внесок у розбудову нашої держави у різних сферах", - сказав Андрусів.

Він зазначив, що ідея присудження такої премії виникла влітку, коли Інститутом майбутнього було проведено велике соціологічне дослідження "Хто ми: портрет українців очима українців". Результати відповідей на запитання на чию честь люди хочуть назвати свою вулиці, є "дуже сумними", бо жоден з тих, хто набрав найбільшу підтримку, не мав хоча б 50%. Зокрема, на першому місці був Кузьма Скрябін - 26%, далі йдуть В’ячеслав Чорновіл - 14%, Богдан Ступка - 12%, Олександр Усик - 7%, Андрій Шевченко - 7%.

За словами Андрусіва, в українців немає сучасних національних героїв "державників, які роблять свій внесок в розбудову країни, які здійснюють реформи", тобто імен цих людей не знають.

Керівник Київської школи державного управління імені Сергія Нижного, політичний експерт Ростислав Смірнов зазначив, що є надія, що ця премія стане щорічною. За його словами, цей проект покликаний довести українцям, що у нас є приводи для гордості і є люди, які вже зробили вагомий внесок у розвиток країни.

Смірнов розповів, що вручення премії відбудеться у номінаціях: "Реформатор року"; "Управлінець року"; "Законотворець року"; "Найкраща бізнес-ініціатива в державній сфері"; "Найкраща регіональна ініціатива в державній сфері"; "Найкраща гуманітарна ініціатива в державній сфері". Він зазначив, що надійшло понад 200 заявок, і додав, що було вирішено провести ще і сьому номінацію - "Гордість КШДУ".

Як повідомив Смірнов, визначення переможців відбудеться за участю журі, до складу якого ввійдуть, зокрема, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді, в.о. заступника голови Національного банку України (2014-2016) Владислав Рашкован, а також журналісти, народні депутати минулих скликань.

Керівник міжнародного напрямку КШДУ ім. С. Нижного, колишній член уряду Польщі Пьотр Кульпа зазначив, що "підтримка державності - це в інтересах всіх, незалежно від політичних поглядів". За його словами, ця премія для тих, хто "розуміє, що державність - це те, що об’єднує більше, ніж розділяє". Він наголосив, що успіх багатьох країн саме в згуртованості. Кульпа, який входить до складу журі, також розповів, що визначення переможців буде проводитись чесно і відкрито.

На прес-конференції зазначалося, що є необхідним відзначити чиновників, громадських діячів та бізнесменів, які ініціювали проекти прогресивних реформ, адже саме ці люди – рушійна сила до глобальних змін.

Премія буде призначена особам або групам осіб, які працюють у державних органах влади або співпрацюють з державою на центральному або місцевому рівнях.