До десятки найвпливовіших також увійшли керівник ОП Андрій Єрмак та бізнесмен Ігор Коломойський.

Київ. 3 грудня. УНІАН. Президент України Володимир Зеленський очолив цьогорічний Національний рейтинг впливовості "Еліта України".

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила голова правління Міжнародного експертного клубу, керівник оргкомітету Національного рейтингу впливовості "Еліта України" Олена Овчиннікова.

Рейтинг складається зі 100 найвпливовіших осіб, які були визначені шляхом експертного голосування. До топ-10 увійшли: президент України Володимир Зеленський, на другому місці – бізнесмен Рінат Ахметов, на третьому - керівник Офісу президента Андрій Єрмак, на четвертому – бізнесмен Ігор Коломойський, за ними - перший помічник президента України Сергій Шефір, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, секретар РНБО Олексій Данілов, голова СБУ Іван Баканов, генеральний прокурор Ірина Венедіктова та бізнесмен Віктор Пінчук.

"Особливістю цьогорічного рейтингу є чіткість та жорсткість критеріїв за яким оцінювалися претенденти – гроші, зв’язки, активність та широта сфер впливу. Хто ж ці люди, які опинилися в топ-10? В першу чергу – це виконавча, законодавча та судова влада, бізнесмени. Абсолютно невеликим є відсоток лідерів громадської думки, творчих особистостей, письменників, вчених", - сказала Овчиннікова.

Виконавчий директор АОМС "Міжнародної асоціації малих громад" Олексій Буряченко вважає, що в цілому цей рейтинг відповідає сучасним реаліям українського суспільства.

"Це рейтинг саме впливовості. Еліта в Україні ще продовжує формуватися за 30 років. Перше місце абсолютно заслужено у Зеленського, тому що у нього величезний кредит довіри. Він абсолютно заслужено займає переш місце по рейтингу впливовості", - сказав він.

Кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України, громадський діяч Андрій Новак сказав наступне: "Такі рейтинги є корисними, бо знімають зріз ситуації, а наше спільне завдання – збагачувати те, що ми називаємо елітою з різних сфер, з різних напрямків".

Керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зауважила, що проект, започаткований Міжнародним експертним клубом та рейтинговим агентством ElitExpert у вересні 2020 року, був внесений до Національного реєстру рекордів України як наймасштабніший рейтинг за всю історію незалежності.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/109864-press-konferenciya-v-unian-na-temu-podvedenie-itogov-vtorogo-nacionalnogo-reytinga-vliyatelnosti-elita-ukrainy.html