Спеціальному чат-боту можна буде повідомити про випадки сексизму, дискримінації і психологічного тиску, а також отримати юридичну та психологічну допомогу.

Київ. 7 вересня. УНІАН. У Києві презентували перший в Україні моніторинговий проект #вибориБЕЗсексизму.

Про це ініціатори створення проекту повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

“Створити цей проект на спонукав той факт, що українська політика і досі залишається чоловічою монополією, куди жінкам закритий вхід, і те, що й досі в українському суспільстві панує стереотип, що політика - це не жіноча справа”, - пояснила координаторка  #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко.

За її словами, проект - це публічний запобіжник проти сексизму, який спрямований на те, щоб в першу чергу змінити політичну культуру.

Тишко розповіла, що проект має на меті впродовж виборчої кампанії вести гендерний моніторинг виборів і буде зосереджений на фіксації випадків сексизму, дискримінації та психологічного тиску.

“Головне завдання для нашого проекту - дати сигнал тим жінкам, які ще досі сумніваються в тому, чи йти в політику, що вони мають хорошу громадську підтримку по всій Україні. Наші партнерські організації так само будуть проводити моніторинг, і ми будемо фіксувати всі випадки сексизму завдяки чат-боту. Це перший в Україні електронний помічник, завдяки якому можна буде повідомити про випадок сексизму”, - зазначила вона.

Координаторка проекту також уточнила, що за допомогою чат-боту можна буде отримати безкоштовну юридичну і психологічну допомогу всім, хто її потребуватиме.

Як нагадала голова “Асоціація жінок-юристок України” “ЮрФем” Христина Кіт, під час місцевих виборів цієї осені вперше в Україні буде застосована 40-відсоткова гендерна квота: при формуванні виборчих списків політичні партії мають дотримуватися законодавчої норми про внесення у кожну п’ятірку кожного виборчого списку не менше двох кандидатів кожної статі – чоловіків або жінок.

Кіт наголосила, що жінки мають право звертатися до суду через публічні сексистські та дискримінаційні висловлювання, через приниження честі, гідності та ділової репутації, а також через перешкоджання їхньому праву брати участь у виборах.

“Наша мета - не лише показати кандидаткам у депутатки, що вони мають механізми захисту, а ще й повідомити тим людям, які дозволяють собі такі висловлювання, що за це є відповідальність і це є приниження людини, і порушення прав людини”, - підкреслила вона.

Юристка зазначила, що організація, яку вона очолює, буде підтримувати жінок, які готові звертатися до суду, та вести ці справи, щоб сформувати відповідні судові прецеденти для створення в Україні політики нетолерування дискримінації та сексизму.

Вона додала, що виборці, які бачать випадки сексизму, не повинні його толерувати, а можуть повідомити про нього за допомогою чат-боту.

Своєю чергою, голова “Ради жіночих ініціатив” Ольга Неманежина зауважила, що дуже часто дискримінація жінок починається з так званого доброзичливого сексизму, коли жінці роблять компліменти і говорять, що таким тендітним жінкам не треба займатися політикою.

“Однак, коли жінка розповідає про свої політичні амбіції, то часто оточення починає використовувати формат ворожого сексизму, жінці кажуть, що в неї не вийде поєднувати родину та політику, чи що жінки нібито недостатньо розумні для цього”, - казала вона.

Неманежина зазначила, що вітає впровадження гендерних квот при формуванні списків партій на місцевих виборах, однак вона закликала політичні партії впроваджувати внутрішньопартійні добровільні квоти.

“Якщо ми говоримо про рівність, то рівність - це 50 на 50, коли жінки і чоловіки представлені рівною мірою у списках кандидатів та серед членів політичних партій”, - пояснила вона.

За її словами, допомагати формуванню гендерної політики партії може створення жіночих ініціативних груп всередині партії, які б займалися підтримкою та залученням жінок до лав політсили.

Експертка також зазначила, що громадські організації готові допомогти партіям сформувати спеціальні гендерні програми.

“Крім того, принцип гендерної рівності повинен фіксуватися у статутах політичних партій. А щоб реагувати на випадки сексизму всередині політичних партій, мають бути створені спеціальні етичні комісії, як у європейських країнах. Так буде простіше це ідентифікувати і реагувати на такі випадки”, - уточнила Неманежина.

Як розповіла координаторка Громадської експертної ради при МФО “Рівні можливості” Лариса Кобелянська, громадські організації підготували відповідні звернення до політичних партій, у яких, зокрема вимагають від них виконання норм закону щодо квотного формування виборчих списків і рівномірного розподілення кандидатів.

“Партії мають механізми обійти ту чи іншу норму закону, але ми закликаємо їх до відповідального ставлення і слідування нормам закону. Більш того, ми закликаємо до добровільного прийняття на себе більш суворих зобов’язань, таких як формування списку за принципом “застібки” - “жінка-чоловік-жінка-чоловік”, з тим, щоб у разі вибування кандидата зі списку його місце займалося представником тієї статі, яка вибуває", - процитувала вона фрагмент звернення.

На завершення Кобелянська наголосила, що "громадянське суспільство демонструє свою зрілість тоді, коли забезпечує право і можливість участі у прийнятті рішень усім верствам населення".

Організатори проекту зазначили, що чат-бот зараз доступний у Facebook-месенджері під назвою #вибориБЕЗсексизму .

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/99563-press-konferenciya-v-unian-na-temu-prezentaciya-obshchestvennogo-monitoringovogo-proekta-viboribezseksizma.html