Вони заявляють про намір продовжувати голодування через свавілля суддів, які відпустили обвинувачених у вбивстві під домашні арешти.

Київ. 18 червня. УНІАН. Побратими вбитого ветерана АТО Віталія Олешка з позивним «Сармат» закликають вище керівництво держави і правоохоронні органи забезпечити неупереджений та об’єктивний розгляд справи щодо вбивства у суді.

Про це в прес-центрі УНІАН заявили учасники прес-конференції «10-й день голодування побратимів вбитого Віталія Олешка «Сармата» в протест суддівському свавіллю».

Відео дня
Фото УНІАН

Керівник ГО «Учасників бойових дій «Сармат» Тарас Костанчук зачитав офіційне звернення до президента України Володимира Зеленського, генерального прокурора Ірини Венедіктової, голови Служби безпеки Івана Баканова і до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з приводу того, що вбивцям Олешка було змінено запобіжний захід. Зокрема з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт змінили одному з організаторів Михайлу Сигиді та кільком співучасникам злочину - Миколі Ломаці, Олександру Обухову і Максиму Владимиренкову.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області у складі головуючого судді Олени Вірченко і суддів Лариси Богомолової і Олена Дністрян.

«Колегія суддів під час ухвалення такого рішення мотивувалася тим, що зникли ризики, які виправдовують тримання вказаних осіб під вартою… Нам не зрозуміло, як взагалі таке можливо, щоб вбивці перебували на волі тільки через те, що зникли ризики, які виправдовують їхнє тримання під вартою. А те, що є і дослідження судом доказів їхньої винуватості, суддів, виходить, не хвилює», - сказав Костанчук.

За його словами, судді ухвалили таке рішення, незважаючи на те, що у справі ще не досліджені всі письмові докази і не допитані щодо обставин вбивства всі свідки.

Він додав, що під час судового засідання обвинуваченими неодноразово порушувався порядок в залі судового засідання, висловлювалися погрози на адресу суддів, прокурорів, потерпілих і їхніх представників, а також свідків, іпошкоджувалося майно суду.

«Тобто, вони буянили і погрожували у залі суду», - додав він.

Крім того, керівник ГО «УБД «Сармат» підкреслив, що з урахуванням цього виникають запитання, як обвинувачені особи у вчиненні особливого тяжкого злочину – вбивства групою осіб, і які нехтують законодавством, можуть перебувати на волі, а не під вартою.

«Зазначена поведінка суддів і прийняті ними рішення ставлять під сумнів їхню неупередженість та об’єктивність під час розгляду справи щодо умисного вбивства Віталія Олешка», - наголосив Костанчук.

За його словами, не виключається можливість, що суддів було підкуплено замовниками вбивства і тих, хто здійснюють оплату адвокатів обвинувачених.

«Враховуючи таке рішення суддів, не виключається, що слідом за звільненням з-під варти обвинувачені у подальшому взагалі можуть уникнути відповідальності. Не виключено, що таким же чином можуть розвиватися обставини і щодо інших обвинувачених, які поки що залишилися під вартою”, - припустив Костанчук.

У цьому зв’язку побратими вбитого Олешка просять президента, генпрокурора, главу СБУ і главу МВС приділити увагу цій ситуації з метою недопущення порушення законодавства України і взяти її під особистий контроль, та у разі встановлення порушень у межах повноважень ухвалити відповідні рішення.

«Також просимо вас посприяти у вирішенні питання з недопущення порушення Конституції України та іншого законодавства України з боку суддів Бердянського міськрайонного суду Запорізької області під час розгляду ними цієї справи щодо умисного замовного вбивства Віталія Олешка», - наголосив Костанчук.

Він озвучив вимогу щодо неупередженого, справедливого та об’єктивного розгляду справи щодо вбивства «Сармата», і щоб усі винні у вчиненні цього злочину – замовники, організатори, виконавці і співучасники не змогли уникнути відповідальності.

«Ми хочемо наголосити, що, знаючи свавілля правоохоронної системи, свавілля суддівського корпусу в Україні, ми не знали, як нам реагувати після того, як їх відпустили на свободу. Тепер абсолютно зрозуміло, що у небезпеці перебувають родина Віталія – дружина і дитина, родини свідків вбивства, родини його побратимів, на очах кого був вбитий Віталій, тому що їх ніхто не охороняє, І тому що відпущені вбивці та організатор тепер на свободі можуть спілкуватись з ким завгодно, як завгодно… І вони можуть віддавати будь-які накази або побажання, тобто ліквідувати або вплинути на свідків, вплинути на дитину Віталія, щоб мама відмовилась від своїх показів, вплинути на родичів побратимів», - сказав Костанчук.

Він назвав рішення суддів відпустити вбивць з-під арешту «ліцензією на вбивство»: «Судді дозволили своїм рішенням іншим вбивати».

Побратими Олешка обрали шлях голодування на знак протесту і незгоди з рішенням суду стосовно вбивць. Голодування відбувається вже 10 добу біля Офісу президента на Банковій у Києві. Активісти ночують біля ОП.

«Ми не припинемо голодування, підемо до кінця, поки вбивці, виконавці вбивства і організатор не повернуться за грати, і поки Вища рада провосуддя або ДБР не розберуться із суддями, з їхньою мотивацією, чому вони прийняли таку ухвалу», - констатували вони.

Учасник бойових дій, полонений у 2014-2015 роках Вадим Саввон заявив про серйозну налаштованість продовжувати голодування.

Також учасник бойових дій, полонений у 2014-2015 роках Олександр Печников наголосив, що не хоче, аби через відсутність можливості добитися справедливості у справі Олешка довелося вчиняти самосуд.

«Сподіваюсь, що держава все ж таки долучиться і якимось чином візьме участь», - сказав Печников.

Як повідомляв УНІАН, Олешка застрелили з мисливської рушниці у дворі його будинку-готелю 31 липня 2018 року в Бердянську Запорізької області.

Того ж дня поліцейські затримали чотирьох підозрюваних у вбивстві активіста – Артема Матюшина, Олександра Обухова, Максима Владимиренкова і Миколу Ломаку. 3 серпня вони були заарештовані.

14 вересня у Запорізькій області було затримано ще одного підозрюваного в організації вбивства Олешка – Михайла Сигиду, а 17 грудня в міжнародному аеропорту «Харків» правоохоронці затримали шостого підозрюваного.

7 лютого 2019 року у Львові поліція затримала Віктора Власюка за підозрою в організації вбивства.

Поліція відпрацьовувала кілька версій вбивства, зокрема з політичних мотивів, на побутовому ґрунті або через бізнес-конфлікт.

1 липня 2019 року було завершено розслідування щодо 11 підозрюваних у вбивстві Олешка.

28 липня обвинувальний акт у справі направлено до Бердянського міськрайонного суду.

У серпні 2019 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом неправомірних дій поліцейських, які, ймовірно, знали про підготовку вбивства Олешка.