В асоціації "Укртютюн" для зменшення обсягів тіньового ринку закликають владу знизити темпи зростання акцизів на сигарети

За даними членів асоціації, збитки державного бюджету України внаслідок незаконної торгівлі тютюновою продукцією у 2021 році сягнуть 14 млрд грн.

Київ. 8 листопада. УНІАН. В Українській Асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн" з метою зменшення обсягів тіньового ринку закликають владу знизити темпи зростання акцизів на сигарети.

Про це генеральний директор ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" Кахабер Бенідзе заявив на прес-конференції в УНІАН.

"Ми б хотіли звернути увагу на драматичну ситуацію, яка склалася на ринку (тютюнових виробів – УНІАН). Частка нелегального ринку в Україні досягла історичного рекорду і продовжує зростати. Слід чітко розуміти, що найбільшу частину збитків від незаконної торгівлі (сигаретами) несе державний бюджет, адже близько 70% від ціни пачки легальних сигарет становлять податки. Згідно з дослідженнями, збитки державного бюджету від незаконної торгівлі у 2021 році сягнуть 14 млрд грн. Ці гроші могли піти на підтримку армії, зміцнення соціального добробуту населення та інвестиції в інфраструктуру країни. Замість цього ці ресурси будуть стимулювати тіньову економіку, множити злидні та корупцію. Передбачувана регуляторна політика не тільки буде сприяти вирішенню питання з незаконною торгівлею, але й відчинить двері до подальших інвестицій у цей сектор, що піде лише на користь державі", - зазначив Бенідзе.

Він додав, що це питання є важливим, оскільки підприємства з виробництва сигарет генерують значну частку доходів до держбюджету у вигляді сплачених податків, створюють робочі місця та вкладають інвестиції у національні проекти.

"Ми – індустрія, яка щорічно генерує та спрямовує до державного бюджету близько 7% загальних доходів від податків, ми – індустрія, яка інвестувала в Україну понад 2 млрд дол. з часів відновлення Україною незалежності, ми та індустрія, в якій прямо чи опосередковано працевлаштовано близько 50 тис. осіб, та яка щорічно генерує понад півмільярда доларів річних експортних надходжень", - повідомив Бенідзе.

Своєю чергою генеральний директор JTI Україна Пол Холловей звернув увагу на ще один важливий аспект, який "вимиває" кошти з держбюджету та створює небезпеку для здоров’я споживачів, – контрабанду сигарет.

"Для боротьби з контрабандою нам необхідно вирішити три ключові питання: виробництво, збут та споживчий попит. Найважливіша проблема, яку може вирішити лише держава, є саме споживчий попит", - зазначив Холловей.

Директор "Імперіал Тобакко" в Україні Растіслав Чернак, своєю чергою, зазначив, що Україна має на меті до 2025 року встановити акциз на тютюнову продукцію на рівні такого самого податку, запровадженого у Європейському Союзі, проте це, за його словами, може призвести до подальшої тінізації галузі.

"Україна ухвалила план щодо досягнення акцизу на сигарети, як у Європейському Союзі, до 2025 року. За останній час акциз дуже стрімко зростає. В результаті з 2017 року мінімальний акциз на сигарети зріс на 2044% і ще майже удвічі – з 2018 року.

Ще більш стрімким було зростання акцизу на сигарети електронного нагрівання. З січня 2021 року акциз на цю групу виріс одночасно на 320%. Таке зростання вище інфляції стало призводити до зростання ринку нелегальної торгівлі. З 2018 року загальний легальний ринок сигарет в Україні скоротився на приблизно 40%", - заявив Чернак.

За його словами, у деяких країнах ЄС, які підвищували вартість акцизів, що призводило до зростання нелегального ринку тютюнових виробів, ухвалювали рішення заморозити чи сповільнити темпи зростання акцизного податку.

"І ми пропонуємо застосувати в Україні аналогічний підхід, знизивши рівень щорічного підвищення податку на сигарети до 10% з 20% щорічного підвищення. І це все одно буде перевищувати рівень інфляції", - підкреслив Чернак.

Присутній на прес-конференції генеральний директор "Філіп Морріс Україна" Костас Сальварас повідомив, що, окрім втрати доходів державного бюджету, незаконна торгівля сигаретами впливає ще на однин важливий чинник, а саме - на скорочення обсягів виробництва.

"Згідно з оцінками нашої асоціації, обсяг виробництва за останні 5 років скоротився з приблизно 106 млрд сигарет (близько 5 млрд пачок) до близько 64 млрд сигарет (3 млрд пачок). Це, в свою чергу, призводить до скорочення робочих місць. Через 3-5 років такими темпами наше виробництво, створені робочі місця та вся економічна діяльність буде під загрозою", - заявив Сальварас.

На його переконання, найдієвішим засобом у боротьбі з незаконною торгівлею сигаретами є розумна та поміркована податкова політика.

Довідка УНІАН. Українська Асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" є недержавною, непідприємницькою та неприбутковою організацією, створеною з метою захисту прав та законних інтересів компаній-членів у відносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, установами та організаціями.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/109312-press-konferenciya-proizvoditeley-tabachnyh-izdeliy-v-unian-na-temu-nelegalnyy-rynok-sigaret-v-ukraine-bet-rekordy-prichiny-i-posledstviya.html