За словами експерта, у 2020 році проблема невиконання зернових контрактів загострилася аномальною посухою.

Київ. 28 вересня. УНІАН. В Україні буде створено реєстр недобросовісних сільгоспвиробників, які відмовляються виконувати зобов'язання з постачання зерна.

В Україні з'явиться реєстр недобросовісних сільгоспвиробників (відео)

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

За його словами, в цьому році проблема невиконання зобов'язань щодо поставок зерна загострилася аномальною посухою, через яку аграрії зібрали значно менший урожай, ніж очікувалося.

«Багато хто хоче скористатися ситуацією і не виконувати раніше укладені контракти, але це неприйнятно. Ми збираємося створити єдиний реєстр, в якому будемо показувати, які компанії не є благонадійними. Ринок сам вирішить, або співпрацювати з такими компаніями, або обмежувати їх фінансування і не укладати форвардні контракти», - сказав він.

За словами експерта, проблема дефолту на зерновому ринку може обернутися тим, що Україна в довгостроковій перспективі скоротить виручку від експорту зерна і вважатиметься неблагонадійним постачальником.

Горбачов зазначив, що в публічний реєстр, перш за все, будуть занесені недобросовісні компанії (перекупники, трейдери тощо), а не фермери, які постраждали від природних катаклізмів.

«Тобто ті компанії, які бажали заробити на тому, що ціна на зерно впаде, а тепер кажуть, що не в змозі виконати форвардний контракт, навіть за наявності ресурсів. Публічний реєстр таких компаній буде доступний на сайті УЗА або в нашій розсилці. Фермери, які потребують допомоги, навряд чи туди потраплять», - додав він.

Також Горбачов анонсував підписання меморандуму між УЗА, «Українським клубом аграрного бізнесу» і «Всеукраїнською Аграрної Радою».

«У цьому меморандумі ми домовимося протягувати руку допомоги і знаходити компромісне рішення для всіх господарств, які постраждали від посухи і зіткнулися з проблемою фізичного невиконання зобов'язань - наприклад, продали 5 тис. тонн пшениці, а фізично виросло лише 3 тис. тонн», - розповів експерт.

Меморандум буде відкритий для приєднання до нього інших асоціацій.

У пресконференції брали участь: Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації; Роман Сластьон, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу; Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.