Вони закликають міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка не затверджувати результати конкурсів з акредитації організацій колективного управління авторськими правами у музичній сфері, які, за їх твердженням, відбулися незаконно.

Київ. 23 грудня. УНІАН. Українські музиканти закликають владу не допустити позбавлення ГО «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) можливості збирати та розподіляти авторські винагороди (роялті) за творчу діяльність.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники ГО «УААСП».

Фото УНІАН

Зокрема, вони зауважили, що було проведено два конкурси з акредитації організацій колективного управління у сферах «публічне сповіщення» та «публічне виконання творів». На їх переконання, ці конкурси проведені з порушеннями, а прийняті комісією з акредитації рішення є протиправними.

Так, за результатами конкурсів, 18 грудня на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України було оприлюднено рішення про акредитацію двох організацій колективного управління - ГС «ОКУАСП» та ГС «Автори та видавці». Водночас, за рішенням конкурсної комісії, ГО «Українська агенція з авторських та суміжних прав» на акредитацію не претендує.

У цьому зв’язку поет, композитор, рок-музикант, актор, лідер гурту «Друга Ріка», генеральний директор ГО «УААСП» Валерій Харчишин заявив, що Агенція оскаржує це рішення.

Він додав, що Мінекономіки видало наказ від 25 листопада 2020 року, яким було затверджено склад конкурсної комісії. До якої, за словами Харчишина, було включено двох осіб, які не мали права брати участь у розгляді питань щодо акредитації у сферах, пов’язаних з майновими авторськими правами.

Також Харчишин зазначив, що, відповідно до положень чинного закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», організація колективного управління може бути акредитована у відповідній сфері, якщо вона є репрезентативною, і зокрема, має договори з істотною кількістю правовласників-резидентів України, та має договори про представництва прав з аналогічними іноземними організаціями.

У цьому зв’язку він наголосив, що організація, яку він особисто представляє, - ГО «УААСП», є «єдиним в Україні дійсним членом Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів (CISAC) в музичній сфері». Він уточнив, що CISAC об’єднує 232 аналогічні іноземні організації зі 121 країни світу.

Харчишин додав, що у рамках співпраці з членами CISAC, на підставі договорів про взаємне представництво інтересів та договорів про представництво прав з аналогічними іноземними організаціями, ГО «УААСП» управляє майновими авторськими правами на близько 100 мільйонів музичних недраматичних творів правовласників-нерезидентів України. Крім того, загалом ГО «УААСП» управляє правами більш ніж 4 мільйонів авторів з усього світу на підставі 104 договорів.

Генеральний директор ГО «УААСП» наголосив, що оголошені два переможці конкурсу на акредитацію не є членами CISAC, а «відтак, не мають договорів про представництво прав з членами CISAC, які б надавали повноваження здійснювати колективне управління майновими авторськими правами іноземних правовласників». Він додав, що завдяки членству у CISAC його організація має доступ до міжнародних баз творів, чого не мають організації, оголошені переможцями конкурсу на акредитацію.

Харчишин наголосив, що головна мета таких організацій як ГО «УААСП» полягає у зборі авторських винагород (роялті), їхньому розподілі та виплаті авторам музичних творів. «Прозоро, об’єктивно і справедливо це може відбуватися виключно, маючи доступ до міжнародної бази. Якщо ти його не маєш – то це питання, як ти розподіляєш кошти», - наголосив він.

Своєю чергою, фронтмен гурту «Antytila (Антитіла)», Молодіжний посол в UNICEF Ukraine, автор, поет, композитор, віце-президент Авторської ради ГО «УААСП» Тарас Тополя не згодний із заявою Мінекономіки, яка оприлюднена на сайті відомства 21 грудня. У ній, за його словами, сказано, що «очікуваним результатом реформування системи колективного управління в Україні є створення цивілізованого ринку роялті, що забезпечить умови для виключення України зі списку 301 (з переліку країн-піратів офісу Торговельного представника США - УНІАН)».

Тополя зазначив, що організацію ГС «ОКУАСП», яка за рішенням конкурсної комісії має отримати акредитацію, очолює Олександр Нікін, який водночас обіймає керівну посаду і в ГС «Автори та видавці».

За словами Тополі, Нікін відомий тим, що був засновником приватної організації «Українська ліга авторських та суміжних прав» («УЛАСП»), що «була включена до спеціального звіту 301 як шахрайська організація».

«Діяльність «УЛАСП» протягом багатьох років наносила непоправну шкоду авторській спільноті України та світу, позбавляючи українських та іноземних авторів справедливої авторської винагороди. Зокрема, очолювані паном Нікіним (організації – УНІАН) фактично не здійснювали виплат авторської винагороди, в тому числі ГО "УААСП" для іноземних авторів, яких ГО «УААСП» представляло за договорами з міжнародними організаціями, з конфедерацією CISAC», - наголосив Тополя.

Фронтмен гурту «Антитіла» зазначив, що рішення конкурсної комісії може бути оскаржене іншими організаціями, що брали участь у конкурсі.

Окремо Тополя зауважив, що як на організацію «УААСП», так і на її керівника Харчишина здійснюється «багато атак з єдиною метою – не дати авторам отримати в державі те, що їм належить поправу – авторську винагороду».

«Враховуючи вищевикладене, з метою уникнення негативної реакції з боку міжнародної авторської спільноти, погіршення репутації на міжнародному рівні, накладення санкцій за порушення прав на інтелектуальну власність іноземних правовласників, в тому числі американських та європейських, звертаємося до держави і до відповідних уповноважених посадових осіб щодо негайного втручання у цю ситуацію, яка склалася, та недопущення затвердження незаконних рішень комісії з акредитації наказом міністра економіки», - заявив Тополя.

Він сказав, що попри це, ГО «УААСП» налаштована добиватися справедливості у суді, бо на це, за його словами, є усі підставі.

Фото УНІАН

Своєю чергою, співак, поет, композитор, лідер гурту «Танок на Майдані Конґо», член Наглядової ради ГО «УААСП» Олег Михайлюта заявив, що міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорю Петрашку було надіслано відповідного листа від імені CISAC. За словами Михайлюти, у листі було висловлене глибоке занепокоєння щодо результатів конкурсу, оскільки «ситуація призведе до плутанини й недієздатності щодо представництва, ліцензування та розподілу роялті». Зокрема, Михайлюта сказав, що у CISAC сподіваються, що Петрашко «відхилить рішення акредитаційної комісії, таким чином запобігаючи подальшим ускладненням та зайвій плутанині».

Автор, композитор, гурт «Green Grey», член Авторської ради ГО «УААСП» Андрій Яценко («Дизель») зазначив, що, якщо уряд України мав намір реформувати галузь захисту авторських прав, то наразі виникла ситуація, що «залишилися всі ті ж люди, які й були, і крали в авторів усі гроші, на тих же місцях і позиціях, на яких були». Він зазначив, що у всьому світі збором роялті займаються самі автори творчої діяльності, але в Україні цим займаються чиновники.

При цьому, Тополя сказав, що, якщо Петрашко затвердить своїм підписом результати конкурсу, то в Україні буде створена закрита монополія (групове управління), яка контролюватиметься одними й тими самими бенефіціарами.

Тополя підкреслив, що будь-яка монополія загрожує зростанням тарифів для користувачів, існуванням непрозорих схем і порушенням прав інтелектуальної власності.

Композитор, народний артист України, ректор Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра, президент Авторської ради ГО «УААСП» Олександр Злотник вважає таку ситуацію «ганьбою для країни». «Я хочу, щоб нарешті у нашій країні інтелектуальна власність була оцінена так, як вона повинна бути оцінена, і автори отримували те, що вони повинні отримувати», - сказав Злотник.

У ГО «УААСП» просять президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля звернути увагу на цю ситуацію, а також повідомляють про цю ситуацію Посольство США в Україні, Представництво ЄС в Україні та різні міжнародні організації.