За приблизними підрахунками, у 2021 році відбулось блокування зборів та втрата артистами і авторами понад 65 млн грн.

Київ. 24 січня. УНІАН. Українські музичні видавці звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням вирішити кризу, яка сформувалася зі зборами роялті на музичному українському ринку.

Фото УНІАН

Про це було зазначено на прес-конференції в УНІАН, у якій взяли участь директор ТОВ "БЕСТ МЬЮЗІК" Мар'яна Вороніна, директор ТОВ "КОМП МЮЗІК", представник Universal Music Publishing, Peer Music, BMG Production Music Олег Долінський, директор ПП "Світова музика", представник Sony Music Publishing Олексій Ляш, генеральний директор Lavina Music Поліна Клім, заступник директора "Чесна музика" Ольга Товстоляк, генеральний директор ТОВ "МУН РЕКОРДС" Тетяна Корчемаха, засновник видавництва BOG DA NOVA MUZYKA, голова громадського об'єднання "Платформа музичних видавців України" Богдан Гловацький, директор iMusicUA LLC Юрій Фальоса, начальник юридичного департаменту ТОВ "Ноти та Банкноти" Євгенія Ступчук, а також запрошені учасники: співачка та автор Руслана Лижичко, народний депутат Людмила Буймістер та правозахисник Ганна Степаненко.

Від імені усіх присутніх генеральний директор Lavina Music Поліна Клім зачитала звернення до президента України Зеленського.

"Шановний Володимире Олександровичу, до вас звертаються музичні видавці, які є правовласниками абсолютної більшості вітчизняних та закордонних музичних творів, ми представляємо більше двох тисяч українських авторів та артистів та понад 20 млн зарубіжних музичних творів всесвітньо відомих музичних компаній. Більше двох років у нашій галузі триває криза, яка практично зупиняє реформування сфери колективного управління та ставить під загрозу існування системи зборів та розподілу законно зароблених коштів сотень тисяч людей", - зазначила Клім.

Вона у своєму звернені також підкреслила, що мова йде про колективне управління всього ринку, а не інтереси тої чи іншої групи приватних компаній. За її словами, музична індустрія у всьому цивілізованому світі працює за єдиними правилами, і Україна не може бути винятком. Вона чи працює за цими правилами, чи не працює взагалі, альтернативи бути не може.

"Впродовж останніх 20 років українським видавцям, правовласникам, артистам та авторам нарешті вдалося змінити радянські норми на міжнародні стандарти регулювання музичного ринку країни. І наразі результати цих величезних зусиль можуть бути зруйновані прийняттям одного єдиного закону. Законопроект 5572 (Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління – УНІАН) руйнує сферу колективного управління… Ми будемо безмежно вдячні, якщо ви знайдете час для зустрічі з нами, абсолютною більшістю фахівців з багаторічним досвідом, щоб почути наші пропозиції щодо вдосконалення колективного управління. Щиро віримо, що президент України не допустить катастрофічних подій в музичній сфері нашої держави", - зазначила Клім.

Видавці також підкреслили, що за приблизними підрахунками, у 2021 році відбулось блокування зборів та втрата артистами і авторами понад 65 млн грн.

За словами директора ТОВ "БЕСТ МЬЮЗІК" Мар’яни Вороніної, видавці нікого з авторів чи артистів не примушують до співпраці. Партнерство між видавцем та артистом чи автором є справою добровільною та обумовленою сторонами в ліцензійному договорі. Творець делегує свої права музичній компанії. Видавець, ліцензуючи права, отримує роялті від користувача та виплачує їх творцю.

"Ви уявіть, що всю роботу щодо ліцензування буде самостiйно здійснювати творець (автор або артист). Це близько 100-150 договорів на рік. Певно, що він втратить дуже багато часу, який міг використати на творчість… Нехтування думкою видавців дорівнює нехтуванню думкою їх клієнтів-творців! Одне з таких питань - це і закон 5572, це і акредитація ОКУ, це і нові законодавчі ініціативи з приводу законопроекту, – зазначила Вороніна. - Організація по колективному управлінню (ОКУ) створюється правовласниками, отримує від них права в управління, контролюється правовласниками через Наглядову раду, загальні збори та через сам факт передачі прав в управління. Правовласники мiж собою по сутi конкуренти, тому будь-яка монополія у цій сфері неможлива".

"Конкуренція між ОКУ за отримання акредитації завдає шкоди усім авторам. Конфлікту між "ворогуючими групами" правовласників на українському ринку немає. Є представники ОКУ, яким не довіряють правовласники своїх прав. Вони воюють не лише з іншими ОКУ, а й із правовласниками з метою утриматися на грошовому потоці", - прокоментував директор ТОВ "КОМП МЮЗІК", представник Universal Music Publishing, Peer Music, BMG Production Music Олег Долінський.

"За 20 років свого досвіду у видавничій справі та пов’язаній з нею громадській та законотворчій діяльності можу сказати, що завершення останніх акредитацій було найвищою точкою рівня упорядкування ринку авторських прав. Залишилось лише узгодити тарифи і чіткі правила розподілу. Просто беремо і починаємо працювати. Натомість… Бачимо в парламенті підтримку спроб перевернути дошку, щоб не грати за правилами, попри очевидну загрозу поглиблення кризи", - прокоментував видавець, засновник лейблу BOG DA NOVA MUZYKA, правовий консультант творців та музичних компаній, голова громадського об’єднання "Платформа музичних видавців України" Богдан Гловацький.

За словами відомої співачки Руслани Лижичко, зараз артисти та автори не можуть отримати достойну винагороду за власну інтелектуальну, творчу працю.

"Якщо хтось веде проти нас, авторів, артистів якусь гру, ми не будемо дивитися на це мовчки. Ми будемо боротися… Усі мої проекти, які ви знаєте, були профінансовані мною. Це справедливо, що за останній час одна з організацій, яка збирала гроші за авторські винагороди, перерахувала мені… такі сміхотворні кошти, що це навіть не можна називати взагалі винагородою… Вони стверджують, що це - "реформа", а насправді ж це "кулуари", коли питання вирішується опосередковано, без учасників індустрії, тих, хто цю індустрію створив і продовжує створювати протягом багатьох років. Ще не пізно сісти за стіл перемовин, а не вирішувати питання за закритими дверима! Закликаю Офіс президента і безпосередньо самого президента, Верховну Раду та всі уповноважені органи влади на всіх рівнях переглянути свої дії і виправити помилку. А ми все ще готові діяти в інтересах української індустрії в цілому!", - зазначила Руслана.

За словами народного депутата Людмили Буймістер, ухвалений закон 5572 не вирішує всіх проблем, з якими зараз стикається музичний ринок, а лише поглиблює їх.

Видавці підсумували, що виходом з кризи є об'єднання всіх правовласників для контролю та вдосконалення діяльності акредитованих організацій. Для цього 5572 має бути скасовано або заветовано.