Експерти вважають, що Україна вже зараз повинна думати, якою буде осінь-зима наступного року з точки зору проходження опалювального сезону.

Київ. 15 лютого. УНІАН. Україна для проходження наступного опалювального сезону повинна імпортувати з Європи мінімум 8 млрд куб. м газу, а у випадку припинення транзиту блакитного палива – 10 млрд куб. м, і витратити на це близько 10 млрд доларів.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

"Ми можемо вже чітко говорити, що на наступний сезон нам потрібно закачати як мінімум 8 млрд куб. м газу. А для того, щоб бути більш-менш спокійними на випадок відключень прокачки газу через українську трубу потрібно закуповувати від 10 млрд куб. м", - сказав він.

За його словами, ціна на газ в Європі тримається на позначці тисячу доларів за тисячу кубометрів. Крім того, додав він, існує побоювання, що у квітні ціна на газ може бути навіть вищою, ніж в лютому.

"Україні потрібно знайти десь 10 млрд доларів для того, щоб закупити цей газ. Таких грошей в "Нафтогазі" немає, і їх можна буде брати тільки з державного бюджету", - додав Денисенко.

Експерт вважає, що Україна вже зараз повинна думати, якою буде осінь-зима наступного року з точки зору проходження опалювального сезону.

На думку Денисенка, потрібно проводити наради на чолі з прем’єр-міністром, щоб розробити механізм формування цін на газу для населення. Адже, нагадав він, дія фіксованого тарифу для населення завершує свою дію наприкінці квітня.

"Влада також повинна вирішити, як допомогти цілому ряду галузей, які за такою ціною газу мають всі шанси закритися, як зберігати робочі місця і як думати про те, якою має бути субсидіарна компанія наступного року. Тут, безумовно, без переговорів з МВФ важко уявити, як це взагалі робити", - додав Денисенко.

Своєю чергою експерт програми "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп презентував дослідження, в якому зазначив основні ризики для енергетичної системи у 2022 році.

За його словами, залежність Європейського союзу від російського газу наразі становить 40%. Експерт назвав міфом інформацію, що США у короткостроковій перспективі зможуть забезпечувати Європу газом замість Росії. На його переконання, це може відбутися не раніше 2024 року.

"Наразі без російського газу в Європі будуть проблеми, а ми настільки пов’язані з Європою, що і у нас вони будуть", - прогнозує експерт.

Прокіп зазначив, що ще однією загрозою у цьому році для енергетики є збереження високих цін на газ у період закачування.

"За базовий сценарій ми приймаємо, що ціна на газ в Європі влітку буде на рівні 600 доларів за тис. куб. м. Це достатньо висока ціна. Зважаючи на те, що український ринок газу дуже тісно інтегрований з європейським, все це відбиватиметься на Україні", - зазначив він.

Прокіп вважає, що Україні вже зараз потрібно готувати кошти на закупку газу, думати про перегляд тарифної політики, тому що ринкова ціна газу у 8-10 разів вище, ніж нинішня для окремих категорій споживачів.

"Більше питань, ніж відповідей. Ситуація змушує напружуватись", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, середня ціна імпортного природного газу в Україні в січні 2022 року становила 1 161,52 дол., або 32,8 тис. грн за тисячу кубометрів.

Довідка УНІАН. Ціни на газ в Україні корелюють із цінами на європейських хабах, оскільки наша країна - інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року й імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання блакитного палива.

Для побутових споживачів в Україні з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго НАК "Нафтогаз України" пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

.