У ВРУ знаходяться на розгляді ще 10 законопроектів щодо захисту тварин в Україні, ініційованих активістами (відео)

Зоозахисники констатують перші результати дії закону 2351, що набув законної сили 8 листопада.

Київ. 13 грудня. УНІАН. У Верховній Раді України знаходяться на розгляді ще 10 законопроектів щодо захисту тварин в Україні, ініційованих активістами-екологами та зоозахисниками.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

"Взагалі в Комітеті по екології Верховної Ради було 11 законопроектів, які підготували активісти, зоозахисники. Із них був прийнятий поки що один – 2351. Інші законопроекти поки що не прийняті", - зазначив він.

За словами Борейка, вже є перші результати дії закону 2351, що набув чинності 8 листопада. Наприклад, з вулиць Києва зникли фотографи з тваринами, а у Харкові заборонили КП ім. Шаповала відловлювати та знищувати безпритульних тварин для регулювання їх чисельності. Водночас прийняття чекає ще низка також важливих законопроектів.

Адвокатка, активістка ГО "Відкриті клітки Україна", автор природоохоронних та зоозахисних законопроектів Світлана Руденко наголосила, що прийняття інших ініціатив вже на часі. Це, зокрема, законопроект 5409, який збороняє використання всіх тварин в цирках, обмежить використання тварин у контактних звіринцях; законопроект 3563, який стосується заборони участі дітей у полюваннях.

"3563 – цей законопроект має позбавити права мисливців залучати до полювання дітей. Оскільки це процес небезпечний для людини, яка не має навиків поводження зі зброєю, та травматичний досвід для дитини. Для дитини – це маленька беззахисна істота, яка помирає на її очах, і навряд чи це є добрий досвід. Ми впевнені, що 3563 має бути поставлений на голосування. Бо це є логічним продовженням тих законодавчих норм, які вже є в Україні, і направлений на захист не тільки тварин, але й дітей", - наголосила Руденко.

За словами зоозахисників, також йдеться про законопроект 3200, що стосується боротьби з браконьєрством, зокрема, забороняє тепловізори для полювання, а також спрямований на захист лосів та тхорів; визначає розмір плати приватними мисливськими господарства за користування мисливськими угіддями, яка має спрямовуватись на фінансування лісгоспів, яким належать угіддя. У комітеті ВРУ також знаходяться, зокрема, законопроект 5302 - спрямований на захист вовків та котів, 6314 – про полювання на качок.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу" (№2351). 6 серпня його підписав президент України. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності.

Закон забороняє утримання хижих тварин біля ресторанів, баз відпочинку, готелів, нічних клубів.

Також даний закон забороняє масові вбивства як спосіб регуляції чисельності тварин; пропаганду жорстокого поводження з тваринами, жебракування з тваринами і здійснення фотопослуг, окрім зоопарків, цирків, дельфінаріїв.

Також ним введено штрафи від 170 грн за неприбирання власником тварини її екскрементів у громадському місці тощо.