Прем’єра - 13 жовтня у Жовтневому палаці.

Київ. 6 жовтня. УНІАН. Академічний театр "Київ Модерн-балет" за підтримки Українського культурного фонду та Департаменту культури КМДА 13 жовтня презентує новий проект – сучасний балет на дві дії "Пікова дама" на музику П. І. Чайковського.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив головний балетмейстер Академічного театру "Київ Модерн-балет", заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії Раду Поклітару.

"Від імені всього театру запрошую всіх на прем’єру балету "Пікова дама". Для нашого театру і для наших артистів – це новий крок і точно те, що ми не робили раніше. Це я можу гарантувати. Моя "Пікова дама" з точки зору літератури – це творче і досить вільне переосмислення повісті Пушкіна. Дві частини другої симфонії, пронизані українським народним мелосом, стали музичною основою першої дії балету, а шоста симфонія композитора виконана в повному обсязі. Ми дуже відповідально підходимо до всього, що з’являється на сцені. Я вирішив розповісти всю історію, всю преамбулу. Тому наш балет двоактний. Перша частина присвячена преамбулі. Для цієї частини практично всі головні дійові особи, які є в опері Чайковського і повісті Пушкіна, збереглися, другорядні персонажі зникли, але у нас з’явився ще один додатковий персонаж, якого немає ні там, ні там. Це граф Сен-Жермен – напівміфічний персонаж, алхімік, авантюрист, людина , яка вважається неймовірно популярною фігурою у світській міфології 18-19 століття", - розповів головний балетмейстер.

Авторка відеоконтенту Ольга Нікітіна наголосила на тому, що одним із завдань вистави є те, щоб глядачі зрозуміли все, що відбувається на сцені.

"Ми перевели дію вистави у дві площини: показувати сцену, звичну для глядача, і показувати площину, на якій вирують пристрасті. Це важливий момент. Важливо, щоб глядач зрозумів, що там відбувається в даний момент. Ці моменти ми збираємося робити зрозумілими для глядача за допомогою доповненої реальності, за допомогою віртуальних об’єктів, які з’являються в реальності сцени. Ця технологія трішки специфічна, але сама вистава містична і тому доповнена реальність є абсолютно органічною", - розповіла вона.

Художник костюмів Дмитро Курята розповів, що глядач не побачить на сцені копії музейних експонатів.

"Це буде переосмислення. Ми не робимо цитати чи копії музейних експонатів. Оскільки у нас два акти, ми робимо абсолютно різні світи, абсолютно дві різні естетики, в які зануриться глядач, переглядаючи цей спектакль. Основне завдання у співпраці з Раду Поклітару – створити зручний костюм для танцю і той костюм, який би підкреслив і доповнив хореографію, і в жодному разі не перетягнув би на себе акцент уваги глядача. Тому ми опиралися на історичні епохи і дух епохи буде відчутний, але ми відмовилися від всього зайвого, що б заважало танцю. Це буде стилізація історичного костюму, але не цитата", - розповів Курята.

Директор Департаменту культури КМДА Яна Барінова зазначила, що міська влада також зробило свій внесок у те, аби прем’єра відбулася.

"Ця прем’єра – це свято. Тому що двох геніїв – Пушкіна і Чайковського додався ще Раду Поклітару. Для мене це не перебільшення. Я вважаю, що не потрібно боятися високих оцінок, коли вони доречні. Потрібно вміти розгледіти велике серед сучасників і вчасно про це сказати. Я пишаюся, що Департамент культури КМДА дотичний, і ми теж зробили свій невеличкий внесок в появу цієї чудової вистави. На підготовку цієї вистави ми виділили фінансову допомогу у розмірі 315 тисяч гривень. Це не так багато, як хотілось би, але я радію, що у департаменту культури є такі фінансові інструменти, якими можемо підтримувати створення нових продуктів. Ми будемо підтримувати такі чудові ініціативи", - сказала вона.

Прем’єра балету відбудеться на сцені Жовтневого палацу 13 жовтня о 19.00.