Передбачається, що проходження цієї онлайн-школи, зокрема, допоможе підняти обізнаність серед населення щодо цукрового діабету.

Київ. 9 листопада. УНІАН. У Києві презентували безкоштовну освітню онлайн-платформу для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом – "Сімейну академію: "Діабет від А до Я".

Презентація відбулася на прес-конференції в УНІАН.

Голова Київського благодійного фонду "Діабетик" Наталія Власенко наголосила на вагомості роботи шкіл самоконтролю для хворих на цукровий діабет, які забезпечують пацієнтів необхідними знаннями та навичками.

"Дослідження, яке було проведене Фондом "Діабетик", показало, що сьогодні типовими джерелами інформації про діабет є онлайн-форуми та тематична література. В той час, як школи діабету є найменш популярними, хоча і виявилися одним з найефективніших джерел інформації", - сказала вона.

Власенко пояснила, що навчання у таких школах самоконтролю проводять професійні інструктори – здебільшого, лікарі-ендокринологи, а програма передбачає не лише отримання знань, а й формування практичних навичок у людей з діабетом.

"Але доступність шкіл самоконтролю в Україні є низькою і пропорційно зменшується з розміром населеного пункту, де проживають люди з діабетом. Особливо зараз, під час пандемії COVID-19, коли кількість нововиявлених пацієнтів збільшується, а можливість пройти школу самоконтролю практично відсутня", - зауважила голова Фонду.

Вона також зауважила, що "взагалі відсутня державна підтримка таких шкіл", тому немає централізованої програми навчання та штатного розкладу викладачів.

"Таким чином, в Україні вже давно назріла проблема створення діабетичного навчання, всіх категорій пацієнтів з діабетом", - сказала Власенко та повідомила, що Фонд "Діабетик" разом з партнером - Громадською організацією "Знай, що ти їси" та за підтримки Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України виступили з ініціативою та створили унікальну освітню онлайн-платформу для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом – "Сімейну академію: "Діабет від А до Я".

Метою створення платформи, пояснила вона, є надання усім охочим можливості безкоштовно отримати "професійну та коректну інформацію про діабет, знайти відповіді на свої запитання та застосувати ці знання на практиці".

"Ми передбачаємо, що Академія стане також доброю психологічною підтримкою. А особливо – для тих людей, яким тільки встановили діагноз цукровий діабет", - зазначила Власенко.

Крім того, вона зауважила, що цільова аудиторія Академії різнопланова: діти, підлітки, молодь та дорослі, зокрема, батьки дітей з діабетом, та лікарі.

"Проходження онлайн-школи допоможе підняти обізнаність серед населення з різних куточків України щодо цукрового діабету. Також навчить людей з діабетом долати страх, приборкувати свою хворобу, щоб жити повноцінним яскравим активним життям", - сказала Власенко.

Вона також наголосила на необхідності ухвалення в Україні Національної програми "Цукровий діабет", якою передбачалася б діабетологічна освіта.

Своєю чергою, дитячий лікар-ендокринолог Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Лариса Яцунь, говорячи про концепцію Сімейної академії, розповіла, що навчання у Академії складається з 4-х блоків. Кожен з них має по 4 лекції.

У першому блоці детально розглядається питання про саме поняття діабету, йдеться про його можливі ускладнення; у другому блоці детально розглядаються принципи харчування та фізична активність при цукровому діабеті; у третьому блоці йдеться про принципи лікування та його перспективні напрямки; до четвертого блоку – діалогу з експертом – запрошені 4 фахівці різних спеціальностей, які нададуть найактуальнішу інформацію для дітей з цукровим діабетом 1-го типу.

Крім того, голова ГО "Знай, що ти їси" Поліна Пікус зауважила, що щотижня виходитиме по одному відеоуроку, після яких користувачі платформи матимуть пройти тести. Наприкінці навчання учасники отримають сертифікати про успішне проходження навчання.