На думку фахівців, це забезпечить широкий доступ громадян до діагностики COVID-19, дозволить вчасно виявляти коронавірус й запобігати його подальшому поширенню. Крім того, такі тести значно дешевші, ніж ПЛР-дослідження.

Київ. 6 січня. УНІАН. Експерти пропонують масово використовувати тестування на COVID-19 методом імунохроматографічного аналізу (ІХА) для вчасного виявлення коронавірусу та запобігання його поширенню.

Про це вони розповіли на прес-конференції в УНІАН, де представили антиген-тести, які реалізує компанія "Торговий Дім "Вінсер Україна".

Як наголосила дитячий лікар-інфекціоніст Олена Дроботун, успіху в боротьбі з вірусом можна досягти лише за умови його завчасної діагностики та профілактики.

Вона підкреслила, що забезпечення ранньої діагностики є найважливішим моментом у здійсненні контролю епідемічного поширення будь-яких інфекцій.

Дроботун нагадала, що стандартом діагностики COVID-19 в Україні визначено ПЛР-тестування, однак є й альтернативні методи дослідження, наприклад, ІХА - тест на антиген.

"Це якісний і швидкий спосіб діагностики коронавірусної інфекції, який виконується за допомогою імунохроматографічного аналізу зразків… Його можна проводити й в амбулаторних умовах під час виклику лікаря чи бригади "швидкої" додому. Якщо ми будемо сприймати його як альтернативу, то це значно зменшить навантаження на лабораторії, які проводять ПЛР-дослідження, а також сприятиме значно більшому охопленню ранньою діагностикою. Якщо говорити про економічну рентабельність, то такий метод значно дешевший", - зазначила лікар.

За словами директора "Консультативно-діагностичного центру Дніпровського району міста Києва" Даніеля Карабаєва, такий метод тестування дозволяє діагностувати коронавірусну інфекцію у перші дні хвороби.

Він уточнив, що у випадку позитивного результату тесту на антиген, згідно з протоколом, рекомендовано зробити ПЛР-тестування, однак остаточне рішення про це має ухвалювати сімейний лікар.

Карабаєв додав, що лікарі сподіваються на те, що держава закупить тести на антиген й надасть можливість безкоштовно використовувати їх у лікарнях.

"Простота, зручність та технології дозволяють кожному з нас обмежити коло контактів у випадку захворювання", - наголосив генеральний директор “Торговий Дім “Винсер Україна” Олександр Нагорський.

Він розповів, що наразі компанія може забезпечити закупленими у Китаї тест-системами все населення Києва на місяць.

Нагорський також повідомив, що точність показників таких тестів на антиген становить понад 99%.

Очільник компанії додав, що вартість одного тесту становить 349 грн.

"Наша компанія прагне, щоб тестування було доступне та своєчасне і щоб будь-який громадянин України міг без проблеми зробити цей тест та переконатися, що він здоровий...", - зазначив комерційний директор "Торговий Дім "Винсер Україна" Олександр Метелкін.

За словами керівника відділу продажу компанії Максима Стахурського, на відміну від тестування за допомогою ПЛР-системи, при використанні швидких тестів на антиген не потрібно витрачати час, йти до лабораторії та довго чекати на результат. "Дані тест-системи дуже прості, з ними впорається не лише лікар, але й звичайна людина", - вважає він.

Як зауважив Метелкін, до тест-системи для персонального використання входить ватна паличка для зняття мазку, окрема тест-касета та необхідна доза реагенту.

Він також продемонстрував, як правильно користуватися тестом, та розповів, що такий тест дає результат протягом 5-10 хвилин.

Експерти також зауважили, що велика кількість країн вже довгий час масово використовує такі тести для забезпечення широкого доступу громадян до діагностики COVID-19.