Учасники прес-конференції наголосили на необхідності співпраці з Міністерством освіти для вирішення проблем студентства.

Київ. 24 листопада. УНІАН. В Україні створюють нову всеукраїнську студентську організацію.

Про це повідомили учасники прес-конференції в УНІАН, присвяченої створенню нової організації та роботі органів студентського самоврядування в закладах вищої освіти.

За словами секретаря Студентської колегії Національного університету «Києво-Могилянська академія» Кирила Демченка, нова спілка створюється для консолідації зусиль студентства щодо реформування освітньої системи України та реалізації проектів, спрямованих на розвиток молоді.

Демченко зазначив, що на сьогодні система органів студентського самоврядування (ОСС) в Україні не розбудована – навіть формальні ОСС присутні в небагатьох вишах. «Іноді групи студентів, які прагнуть створити органи студентського самоврядування у власному університеті, стикаються з прямим саботажем адміністрації університету», - наголосив він і додав, що одним зі шляхів вирішення цієї проблеми є публічність.

Також він повідомив, що незабаром буде представлено проекти нової спілки, яка працюватиме на покращення якості освіти в Україні і якість життя молоді в державі. «Плани на найближчий час – «зшивати» студентську інфраструктуру України», - сказав він і пояснив, що йдеться про напрацювання нової програми обмінів між ЗВО, зокрема, щодо досвіду органів студентського самоврядування.

Народний депутат України Олексій Жмеренецький (фракція «Слуга народу») наголосив, що на сьогодні при Міністерстві освіти немає дорадчого органу студентського самоврядування. За його словами, це є «однією з ключових проблем, тому що студентство відірвано від участі у виробленні державної політики як на рівні наказів і роботи міністерства, так і на законотворчому рівні, оскільки більшість профільних законів вноситься до Верховної Ради Кабінетом міністрів України і розробляється Міністерством освіти». Він наголосив на необхідності створення такого дорадчого органу при міністерстві.

Т.в.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначив, що «це дуже гарна і яскрава ініціатива». Він сказав, що підтримує бажання студентства «стати рупором міністерства» і вітає створення нової всеукраїнської студентської спілки. «Давайте підпишемо меморандум, давайте обговоримо всі ті основи, які ви намагаєтесь втілити», - запропонував Шкарлет.

За його словами, важливо об’єднати студентів не тільки вишів у великих містах, але й у тих регіональних університетах, де є «потужні студентські ради, які відстоюють свої інтереси як найбільш прогресивної частини суспільства».

Член студентського парламенту Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Євгеній Щербак зазначив, що йдеться не тільки про розвиток локальних зв’язків. «Ми дійшли до того, щоб створити загальну платформу для органів студентського самоврядування», - сказав він. . За словами Щербака, така платформа зробить можливим міжрегіональне співробітництво здобувачів вищої освіти, які прагнуть обмінюватися досвідом, впроваджувати системні зміни.

Демченко також висловив сподівання, що ініціатива створити нову всеукраїнську студентську спілку знайде підтримку в університетах України.