14-річного Дениса Чаленка наприкінці жовтня 2019 року виявили мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області. За інформацією поліції, підліток переходив колію у невстановленому місці, і його збив дизель-потяг. Батьки не вірять в офіційну версію слідства, говорять про убивство і вимагають всебічного розслідування справи.

Київ. 20 жовтня. УНІАН. Батьки загиблого рік тому у місті Прилуки на Чернігівщині підлітка Дениса Чаленка переконані, що на експертів чинять тиск, аби приховати дані, які свідчать про вбивство їхнього сина.

Про це батьки Чаленка Світлана Чаленко та Віктор Чаленко заявили на прес-конференції в УНІАН.

Батьки загиблого рік тому на Чернігівщині підлітка заявляють про навмисне зволікання з наданням результатів повторної експертизи тіла (відео)

Зокрема, Світлана Чаленко зазначила, що 29 жовтня мине рік, як Денис загинув за невстановлених слідством обставинах. Вона переконана, що це було вбивство, а не нещасний випадок, як намагалися видати прилуцькі поліцейські.

Світлана Чаленко також повідомила, що п’ять місяців тому вона та її чоловік погодилися на ексгумацію тіла сина для проведення повторної незалежної експертизи щодо причин смерті, але результатів досі немає.

“Я пішла на цей дуже тяжкий для мене крок і підписала документи про ексгумацію. Мені експерти пообіцяли, що експертиза триватиме максимум два місяці. Але вже пройшло п’ять місяців, а нам навіть не обіцяють, коли ці висновки нарешті з’являться”, - сказала вона.

Батько загиблого Віктор Чаленко зазначив, що, попри обіцянки високопосадовців, та запевнення, що справа буде розслідувана, до сьогодні жодних зрушень у розслідуванні справи немає.

“Ми бачимо лише затягування. Попри те, що ми мали зустріч з президентом, немає ніяких ознак, що після цієї зустрічі Офіс президента якось цікавиться цією справою. Така сама ситуація і з експертизою. Вчора я був у слідчому управлінні і запитував слідчого, чи можна прискорити надання висновків, оскільки вони обіцяли зробити експертизи за півтора-два місяці. Натомість я отримав відповідь, що слідчий не може впливати на експертів і спілкується з ними лише письмово”, - сказав Віктор Чаленко.

Своєю чергою адвокат родини Чаленків Сергій Нестеренко переконаний, що з наданням висновків експертизи зволікають навмисно, оскільки її ймовірні висновки про те, що Дениса було вбито, зруйнують фальшиву версію прилуцьких поліцейських про те, що підліток нібито потрапив під потяг, коли йшов у навушниках по залізничній колії, слухаючи музику з телефону.

Нестеренко нагадав, що було проведено експертизу телефону, яка засвідчила, що в той час підліток не слухав музику по інтернету, на його телефоні не було жодних музичних файлів, і взагалі за три години до того, як його знайшли мертвим на залізничному полотні, телефон був вимкнений.

«Денис не слухав музику в телефоні, оскільки в історії браузера відсутні дані щодо прослуховування музики. На телефоні музичних файлів не було, і взагалі телефон був вимкнений до того, як проходив потяг, і це спростовує версію, що Дениса вбив потяг”, - підкреслив адвокат.

Також він зазначив, що прилуцькі слідчі з перших годин розслідування почали фальсифікувати матеріали справи, щоб видати загибель Дениса за нещасний випадок. За словами адвоката, зокрема поліцейські поставили судмедексперта перед фактом, що нібито Дениса збив потяг, а експерт мав лише визначити, внаслідок яких саме ушкоджень від зіткнення настала смерть потерпілого, тобто експерту взагалі не ставили питання, що причина смерті може бути іншою.

Крім того, Нестеренко додав, що наїзд потяга на Дениса виключений. За словами адвоката, навесні цього року було проведено слідчий експеримент, під час якого три манекени різних розмірів та ваги закладали під залізничне полотно, і жодного разу потяг не зачепив манекени.

Також адвокат наголосив, що відсутність результатів експертизи ексгумованого тіла підлітка стримує хід розслідування справи. Нестеренко впевнений, що це робиться навмисно.

“Хтось, якась сила навмисно стримує висновки експертів. Це можуть бути працівники поліції, які спочатку розповідали, що це був нещасний випадок, і тепер вони побоюються відповідальності за фальшування справи. Можливо, на це впливають особи, які причетні до загибелі Дениса Чаленка. Але ми точно впевнені, що зараз відбувається шалений вплив на експертів”, - сказав адвокат.

На думку адвоката, замовники зволікання з оприлюдненням висновків сподіваються, що мине ще деякий час, суспільний інтерес до цієї справи зникне, і справу по-тихому закриють.

Також адвокат додав, що він та родина Чаленків фактично вичерпали всі можливості звернень до органів влади, оскільки навіть після зустрічі з президентом у червні цього року жодних зрушень у розслідуванні справи немає, і тому їм лишається лише апелювати до громадськості з тим, щоб не дозволити «поховати» це провадження і видати вбивство Дениса Чаленка за нещасний випадок.

“Іншим шляхом добитися справедливості в нашій державі, на жаль, неможливо”, - підкреслив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 29 жовтня 2019 року 14-річного Дениса Чаленка виявили мертвим на залізничних коліях у Прилуках Чернігівської області.

За інформацією обласного главку поліції, підліток переходив колію у невстановленому місці, і його збив дизель-потяг. Поліція відкрила провадження за ч. 3 ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення експлуатації залізничного транспорту, що спричинило загибель людей).

Батьки не вірять в офіційну версію слідства, говорять про убивство і вимагають всебічного розслідування справи. Є інформація про погрози підлітку старшими хлопцями. У місті відбулися масові акції протесту з вимогами розслідувати цю справу і притягнути винних у загибелі Дениса до відповідальності. Справу передали до Головного слідчого управління Нацполіції, а також змінили керівника Прилуцького відділу поліції.

10 червня під час візиту президента до Чернігова відбулася акція протесту, учасники якої вимагали справедливого розслідування цієї справи.