В організації зазначають, що ЦВК продемонструвала свою професійність, але зіткнулася зі значними труднощами щодо забезпечення заходів запобігання COVID-19 у день виборів.

Київ. 24 листопада. УНІАН. Процес голосування на місцевих виборах в Україні 15 та 22 листопада було добре організовано і загалом воно оцінюється як спокійне.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова Міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні ENEMO Златко Вуйовіч.

Учасники заходу зауважили, що їхня попередня заява щодо другого туру місцевих виборів в Україні базується на висновках організації в усіх регіонах країни, де проводилися спостереження в період з 27 жовтня по 23 листопада.

«Засновуючись на напрацюваннях наших спостерігачів, ми можемо заявити, що процес голосування 15 та 22 листопада було добре організовано. Незважаючи на COVID-19 та численні виклики, з якими стикалися органи управління виборчим процесом, і які впливали на ефективність підготовки», - сказав Вуйовіч.

Водночас він зауважив, що різні дати, на які було призначено другий тур виборів, «перешкоджали обізнаності громадськості щодо цих виборів».

«Випадки зловживання посадовими повноваженнями та негативної агітації серед кандидатів продовжували псувати виборчу кампанію», - додав голова Місії.

Також він підкреслив, що другі тури виборів проводилися в контексті загострення ситуації з пандемією COVID-19.

«За оцінкою ENEMO, Центральна виборча комісія продемонструвала свою професійність, і діяла, в основному, старанно і прозоро у період між двома турами виборів. Однак, ЦВК зіткнулася зі значними труднощами, пов'язаними із заготовкою засобів індивідуального захисту та забезпеченням застосування заходів запобігання COVID-19 у день виборів», - сказав Вуйовіч.

Крім того, він зазначив, що декілька територіальних виборчих комісій не змогли оголосити результати першого туру до встановленого законом терміну через ряд факторів, включаючи значну кількість запитів про перерахунок голосів та складність нової виборчої системи для підрахунку результатів щодо місцевих рад.

«ENEMO оцінює, що проведення повторних виборів у різні дати у різних областях є надзвичайно проблематичним, оскільки це могло спричинити плутанину серед виборців та учасників виборів, зниження явки, підривати послідовність процесу та вплинути на правову визначеність», - зазначив голова Місії.

Вуйовіч зазначив, що під час першого туру виборів ENEMO спостерігала численні заміни членів ТВК, що вплинули на загальну ефективність процесу, а також спричинили затримки проведення другого туру. «Незважаючи на раніше сформульовані рекомендації, питання частої заміни членів виборчих комісій, включаючи період між двома турами та у день виборів, досі не розглядалося ні на законодавчому рівні, ні на рівні ЦВК у процесі цих виборів», - підкреслив він.

Голова Місії підсумував, що голосування під час другого туру виборів, яке було проведене 15 та 22 листопада, було «оцінено загалом як спокійне, лише з незначними процедурними порушеннями».

«Виборчі дільниці, здавалося, не стикалися з великими труднощами під час процедури підрахунку голосів, і їм вдалося доставити виборчі матеріали до ТВК без жодних затримок. Однак, як повідомляють спостерігачі ENEMO, необхідне матеріально-технічне забезпечення у багатьох випадках було неналежного рівня, що негативно вплинуло на роботу ДВК. І багато ДВК мали труднощі із доступом до Інтернету, особливо у сільській місцевості», - зауважив Вуйовіч.

Він додав, що надання необхідних засобів захисту населення для виборчих дільниць значно різнилось, і заходи щодо запобігання COVID-19 у день виборів були впроваджені нерівномірно.