У звіті йдеться про те, що Росія розгорнула масштабну кампанію з інтеграції населення окупованих територій та витрачає на це значні ресурси.

Київ. 30 грудня. УНІАН. Правозахисники презентували звіт про російську пропаганду на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Відповідний звіт на прес-конференції в УНІАН представили директор Східної правозахисної групи (СПГ), адвокат Віра Ястребова та її заступник Сергій Пащуков.

Як наголосила Ястребова, Росія систематично реалізує на окупованих територіях Донбасу громадсько-політичні проекти та розробляє нові концепції інтеграції жителів ОРДЛО до РФ.

"Пропагандисти вже розгорнули Донбас лицем до РФ і систематично й наполегливо просувають ідею інтеграції Донбасу до Росії та всіляко популяризують ідеї "російського світу", - зазначила вона.

Очільниця СПГ розповіла, що в звіті представлені дані про політтехнологів та політологів, які працюють на окупованому Донбасі в інтересах РФ.

Зокрема, ведуть активну роботу з молоддю, створюють різноманітні інформаційні приводи для демонстрації активного суспільно-політичного життя на окупованому Донбасі і висловлюють думку нібито більшості жителів окупованих територій, що РФ – це нібито їхнє майбутнє.

"І ми повинні розуміти, що всі ці процеси, які втілюються політологами та політтехнологами Російською Федерацією, втілюють агресивну політику Кремля на Донбасі. А методи, які використовує РФ у гібридній війні на Донбасі – агресивні, систематичні та впливають на більшість сфер життя", - підкреслила вона.

Своєю чергою, Пащуков заявив, що поки Україна "має ілюзії щодо мирного вирішення конфлікту, РФ не має жодних ілюзій та веде свою гру, незважаючи на зовнішні фактори, як на міжнародній арені, так і на окупованих територіях України".

Він зазначив, що до українських ЗМІ потрапляє мінімум інформації з окупованих територій, тому українські громадяни знають мало правдивої інформації про те, хто живе на цих територіях та які процеси там відбуваються. "За останні 6 років важко уявити кількість проведених заходів майже в кожному місті окупованих територій з метою інтеграції місцевого населення та просування “русского мира”. Ці заходи охоплюють всі верстви населення, в тому числі, дітей, починаючи з 1 класу і до людей похилого віку", - повідомив правозахисник.

За словами Пащукова, зокрема, для дітей та підлітків окупанти організовують військово-патріотичні табори, різноманітні збори з виживання, військові навчання, змагання, уроки "патріотичного виховання", а спортсмени, які мали б виступати під українським прапором, виступають під прапорами окупаційних адміністрацій та беруть участь у міжнародних змаганнях разом з російськими спортсменами.

Крім того, молодь, яка проживає на окупованих територіях, бере участь у фестивалях у Росії.

Правозахисник також додав, що окупанти велику увагу приділяють пропаганді у вигляді видавництва книг про війну, Україну, історію окупованого Донбасу, героїзм терористів, які брали та беруть участі у війні, та Путіна, а також про давній зв'язок з РФ.

Також організовується й низка політичних проектів, зокрема, молодіжні парламенти окупованих територій, які проводять навіть вибори в місцевих університетах, коледжах серед молоді всіх міст. "Різноманітні так звані економічні форуми, політичні інтеграційні форуми, конференції за участю перших осіб. Різноманітні інформаційні проекти з метою просування "русского мира" в різних містах. Все це потребує фінансування", - підкреслив заступник директора СПГ.

Як йдеться у звіті, такими діями РФ намагається створити картинку того, що на окупованих територіях панує благополуччя, що там відбувається активне громадське і політичне життя, що люди залучені до цього та зацікавлені.

"Глядачу з країн ЄС може здатися що всі ці заходи ініційовані та організовані місцевим населенням за місцеві кошти. Більше того, така картина притаманна нашим громадянам. Насправді за всією цією показовою активністю стоїть системна робота РФ та конкретні люди, зокрема, це політтехнологи та політологи, які співпрацюють з Кремлем", - пояснив експерт.

Пащуков також назвав імена громадян України, РФ та інших держав, які виступають у ролі російських пропагандистів: Марат Баширов, Андрій Крамар, Вадим Самодуров, Роман Поздняков, Олександр Бородай, Андрій Манойло, Олександр Проценко, Валерій Коровін, Армен Гаспарян.

За словами правозахисників, для протистояння РФ Україні необхідно посилити стратегію реінтеграції окупованих територій та боротися за кожного громадянина, який проживає в окупації, а міжнародній спільноті необхідно жорсткіше реагувати на дії Росії.