На думку експерта, така цензура є неефективною і держава має брати приклад з європейських країн і США в частині моніторингу інформації.

Київ. 10 лютого. УНІАН. Ухвалений Верховною Радою в першому читанні законопроект щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№3196-д), яким планується обмежити економічні функції спецслужби, пропонує запровадити інтернет-цензуру в Україні.

Таку думку висловив голова Комітету Інтернет Асоціації України з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв на прес-конференції в УНІАН.

«Я бачу, що основною метою діяльності СБУ після реформи буде політична цензура, переслідування політичних опонентів. Чому? Я двічі бачив у цьому законопроекті, що є норма про блокування в інтернеті. Таку норму було взято з Росії, Китаю, Ірану, країн, які не є демократичними», - сказав він.

На думку Тульєва, така цензура є неефективною і держава має брати приклад з європейських країн і США в частині моніторингу інформації.

«Перше - можна запровадити те, що є в Євросоюзі, це так званий freezing order. Він працює таким чином: якщо йде розслідування будь-якого злочину, то слідчий, без рішення суду, пише оператору зв'язку припис про збереження інформації. Цей оператор зберігає інформацію до суду. Коли буде суд і він дозволить це перехоплення, то слідчий отримає інформацію зі старту фіксації оператором зв'язку. Друге - можна взяти за зразок Центральне розвідувальне управління США, яке не може працювати проти громадян США, тобто можна прописати, що всі ці повноваження стосуються не громадян України», - сказав він.

Присутня на прес-конференції голова правління громадської організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук акцентувала увагу на ключових положеннях ухваленого законопроекту, які несуть загрозу правам людини і свободі слова.

«Перше - проект дає можливість СБУ ініціювати обмеження доступу до будь-якого ресурсу, наприклад, через таку причину, як недопущення загострення суспільно-політичної ситуації... Друге - цей законопроект дає необмежений доступ до державних і недержавних баз даних. Найжахливіше в цій ситуації, що люди, чию приватність буде порушено, ніколи не зможуть оскаржити це в суді, тому що вони ніколи не дізнаються, що їхні персональні дані СБУ запросила з тих чи інших баз даних», - сказала вона.

Крім того, вона повідомила, що цим законопроектом СБУ сама собі встановлює особливий правовий режим.

«Також СБУ встановлює собі особливий режим, який порушує право на доступ до публічної інформації... СБУ може відмовити в наданні публічної інформації, якщо вважатиме, на свою суб'єктивну думку, що воно (надання таких даних - УНІАН) створює загрозу національній безпеці» , - сказала Матвійчук.

Також вона повідомила, що проблемним у законопроекті є положення про анулювання ліцензій телеканалів, і акцентувала увагу на тому, що така законодавча ініціатива не пропонує ефективних механізмів громадського контролю за діяльністю СБУ.

Присутня на прес-конференції голова ради асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова також вважає, що ухвалений законопроект у нинішній редакції створює загрозу свободі слова і конфіденційності персональних даних.

«Я розумію, що прибрати невластиві економічні функції СБУ - це важлива справа для всіх, у тому числі для бізнесу, але не треба, використовуючи це гасло, нав'язувати знову і знову позасудове блокування ресурсів і зняття інформації з каналів зв'язку без суду і слідства», - сказала вона.

Попова наголосила, що в цьому законі все, що стосується позасудових питань, потрібно прибрати і створити закон, який дасть можливість усім громадянам України відчувати себе захищеними в питанні свого особистого життя, персональних даних і всього, що стосується телеком-мереж.

Голова правління Інтернет Асоціації України Анатолій П'ятников наголосив, що законопроект потребує суттєвої переробки.

«Деякі пункти потрібно переглядати і потрібно залучати до цього процесу громадськість», - сказав він.

Також, на його думку, потрібно ухвалити закон про перехоплення інформації, який би чітко прописав механізм зняття інформації з телеком-каналів.

Присутній на прес-конференції народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко погодився з необхідністю ухвалення закону про перехоплення та доопрацювання до другого читання законопроекту про реформування СБУ, але наголосив, що в умовах гібридної війни певні правила в інтернеті мають існувати.

«З огляду на те, що наша країна практично в стані війни і це гібридна війна, коли війна йде і в мережі інтернет, то потрібно розуміти, що треба приймати правила і не маніпулювати деякими думками, як, наприклад, що хтось буде щось блокувати і так далі», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, в січні Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" щодо вдосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№3196-д).