Опрацьовується протокол поведінки для відпочиваючих, зокрема, йдеться про необхідність проходження тесту на коронавірус, обмеження спілкування поза межами санаторію.

Київ. 22 травня. УНІАН. У мережі санаторно-курортних закладів будуть проводити заходи для безпечного відпочинку людей в умовах пандемії COVID-19.

Про це сказав голова Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Володимир Саєнко на прес-конференції в агентстві УНІАН на тему: «Робота оздоровчої галузі в умовах протиепідемічної безпеки та значення санаторно-курортного сезону 2020 для українців».

Відео дня

Він зауважив, що саме у Федерації профспілок України є найбільша мережа санаторно-курортних закладів: оздоровниці, бази відпочинку, готелі, - і додав, що їх ефективна робота в багатьох випадках дасть можливість вчасно пройти реабілітацію тим, для кого вона життєво необхідна.

Крім того, Саєнко зазначив, у цій мережі працює 5 тис. співробітників, які чекають на змогу повернутися на робочі місця.

Голова Наглядової ради «Укрпрофоздоровниці» нагадав, що з 1 червня має бути дозволена робота санаторіїв, і запевнив, що все зроблено буде для безпеки відвідувачів.

Саєнко наголосив, що на сьогодні в санаторіях відпрацьовані протоколи поведінки персоналу, оскільки багато з них приймали під час карантину людей на обсервацію. За його словами, зараз опрацьовується протокол поведінки для відпочиваючих, зокрема, йдеться про необхідність проходження тесту на коронавірус, обмеження спілкування поза межами санаторію. Він додав, що найближчими днями ці правила будуть оприлюдненні.

На прес-конференції було продемонстровано пристрої для температурного скринінгу (рамка-тепловізор) та дезінфекції приміщень для запобігання розповсюдження вірусів (озонатор).

Саєнко повідомив, що зараз такі пристрої на тестуванні, зокрема, в Будинку профспілок на Майдані Незалежності у Києві, а з понеділка вони будуть в готелі «Турист» біля станції метро «Лівобережна».

Він додав, що після тестування, в разі їх ефективності, за тиждень-два буде прийнято рішення про застосування на курортах.

Медичний директор ПрАТ «Миргородкурорт» Наталя Бутенко підкреслила, що в нинішніх умовах відпочинок, лікування і реабілітація громадян на курортах є дуже важливими, бо це сприяє зміцненню імунітету. За її словами, курорт до карантину працював круглорічно і приймав до 25 тисяч відпочиваючих з 32 країн світу.

«Ми чекаємо від Міністерства охорони здоров’я ті алгоритми, які дозволять нам відкритися і застосувати чудові методи лікування, і зокрема, природні фактори, щоб оздоровити людей», - додала Бутенко.

Голова комісії з біобезпеки при РНБО України Сергій Комісаренко наголосив, що на сьогодні дуже важливим є оздоровлення людей, підвищення їх імунітету. «Але ми повинні все зробити для того, щоб при цьому запобігти розповсюдженню вірусу», - наголосив він. За його словами, основна увага має бути спрямована на виявлення можливих інфікованих і недопущення поширення інфекції.

Комісаренко наголосив на необхідності розроблення чітких запобіжних заходів і їх жорсткого виконання. «Вам потрібно створити в санаторіях систему, яка б контролювала виконання тих пунктів, які ви розробили», - додав він. За його словами, йдеться, зокрема, про те, що спілкування в нинішній ситуації з людьми вже вимагає певних протиепідемічних заходів, зокрема, дистанціювання. «Ті люди, які будуть потрапляти до ваших санаторіїв, я думаю, що вони повинні підписати певний документ, що вони погоджуються з розробленими умовами дуже послабленого карантину, щоб самим не захворіти і не стати причиною хвороби для відпочиваючих та персоналу», - сказав Комісаренко. За його словами, також мають розроблені заходи для працівників санаторіїв, зокрема, медичного персоналу.