По словам аграриев и представителей общественности, местная власть не способна защитить фермеров региона от рейдерских атак.

Київ. 16 липня. УНІАН. Фермери та представники антикорупційних організацій Одеської області звертаються до президента України Володимира Зеленського з проханням зупинити рейдерські захоплення, внаслідок яких аграрії втрачають землі і урожай.

Відповідне звернення на прес-конференції УНІАН озвучив керівник Міжнародної антикорупційної асамблеї в Одеській області Анатолій Коломієць.

Відео дня

"Ситуація в регіоні вкрай плачевна - десятки рейдерських махінацій відбуваються під керівництвом нинішньої обласної влади. Нагорі влада помінялася, але на місцях залишилися старі "призначенці", які сприяють рейдерству своєю бездіяльністю", - зазначив Коломієць.

За його словами, фермери Одещини безліч разів зверталися до народних депутатів, у парламентські комітети, до генерального прокурора України, в Офіс протидії рейдерству та інші відомства, однак це не принесло результатів.

"Вони справді вивчають наші звернення і намагаються щось зробити, але не можуть приїхати до нас в область і особисто розібратися, наприклад, з головою обладміністрації. Звернення перенаправляють вертикально вниз, керівникам районних відомств, які не беруться за справу, боячись втратити посаду", - зазначив Коломієць.

Як розповів голова Асоціації аграріїв Подільського району Микола Якубенко, у фермерів відбирають землі і урожай, застосовуючи психологічне та фізичне насильство.

За його словами, у одного з фермерів регіону рейдери викрали урожай ріпаку вартістю 3 млн грн. У деяких випадках рейдери просто знищують урожай "неугодних", які відмовляються йти на поступки.

Також в області поширена схема з підробкою документів і реорганізацією кооперативів на товариства з обмеженою відповідальністю, в результаті чого члени кооперативів позбавляються своїх земельних ділянок.

У зв'язку з цим аграрії та представники громадськості просять центральну владу, насамперед президента України, втрутитися в ситуацію і розібратися з місцевими чиновниками, які сприяють рейдерським захопленням.

"Якщо влада буде бездіяльною, першим кроком буде те, що вона втратить підтримку на місцевих виборах. А другим кроком - люди реально вийдуть на вулиці і займатимуться самозахистом", - зазначили спікери.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян звертатися до Офісу протидії рейдерству, який Кабінет міністрів відкрив у грудні минулого року для захисту інтересів законних власників.

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/98063-press-konferenciya-v-unian-na-temu-agrarnoe-reyderstvo-v-odesskom-regione-osushchestvlyaetsya-pri-posobnichestve-oblastnoy-vlasti.html