Зареєстрованим у парламенті законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за перенесення ембріона в організм жінки без її згоди, розголошення відомостей про участь у програмі сурогатного материнства без згоди осіб, а також порушення наслідування дитиною генетичних зв’язків батьків при перенесенні ембріона в організм сурогатної матері.

Київ. 19 травня. УНІАН. У парламенту зареєстрували законопроект, яким передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері репродуктивних технологій.

Про це ініціатор законопроекту, народний депутат з фракції «Слуга народу» Олександр Дануца повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

За його словами, проект закону №3488 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ)» був зареєстрований у парламенті 15 травня.

Проектом закону передбачено встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення законодавства сфері репродуктивних технологій.

«Крім того, ми ще говоримо про те, що на сьогоднішній день не врегульоване питання ліцензування, медичних та санітарних умов для існування клінік (репродуктивної медицини), чим і користуються підпільні ділки. Тому що фактично сьогодні будь-хто може організувати в квартирі таку «клініку»... І тут ми ризикуємо багато чим. В першу чергу, здоров’ям і життям новонароджених дітей та їх матерів. Тому сьогодні ми говоримо про те, що ми цей ринок повинні зробити абсолютно «білим», а всі клініки, які залишаться, мають пройти ліцензування», - наголосив Дануца.

Він зазначив, що наразі відповідні ліцензії надають безстроково, однак законопроектом передбачено чинність таких ліцензій на термін п’ять років. За словами Дануци, така ліцензія коштуватиме клінікам 1 тис. прожиткових мінімумів на рік, чим забезпечуватиме надходження до держбюджету, а також безумовне виконання медичних та санітарних норм.

«Наголошу, що наразі ми повинні зробити абсолютно прозорим цей ринок, який на 70% сьогодні, на жаль, є тіньовим, а держава недоотримує (кошти)», - підкреслив депутат.

Дануца уточнив, що над медичною частиною законопроекту ще має попрацювати профільний комітет Верховної Ради та залучені до обговорення законопроекту фахівці.

Своєю чергою, як повідомив юрист адвокатського бюро «Самсоненко» Денис Герман, який долучився до розробки проекту закону, його положеннями передбачено кримінальну відповідальність за перенесення ембріона в організм жінки без її згоди; розголошення відомостей про участь у програмі сурогатного материнства без згоди осіб; порушення наслідування дитиною генетичних зв’язків батьків при перенесенні ембріона в організм сурогатної матері.

У законопроекті роз’яснюється, що генетичний зв’язок – це відносини між батьками та дитиною, що виникають в результаті наслідування генетичного матеріалу батьків під час запліднення.

Крім того, адміністративна відповідальність передбачена за порушення вимог законодавства щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій або їх застосування без дозволу, а також за несплату коштів за видачу ліцензії.

Як нагадав адвокат Самсоненко, який також брав участь у розробці законопроекту, наразі сурогатне материнство та інші допоміжні репродуктивні технології в Україні регулюються низкою законодавчих актів, зокрема, Сімейним та Цивільним кодексами, а також законом про основи охорони здоров’я.

«Право на замінне материнство – це право на реалізацію подружжям батьківства. А заборона сурогатного материнства стане проводом для розірвання шлюбу, оскільки подружжя має право на дитину і реалізовує його через замінне материнство», - зазначив він.

Самсоненко зауважив, що ст.149 Кримінального кодексу, за якою правоохоронці наразі намагаються притягнути до відповідальності керівників деяких клінік репродуктивної медицини, передбачає відповідальність за торгівлю людьми.

«Ця стаття наразі повністю виключає притягнення до відповідальності представників медичних закладів, які надають послугу допоміжної репродуктивної технології, оскільки основною ознакою є експлуатація в даному випадку дитини, що повністю виключено, оскільки дитина, яка народжена у такий спосіб, виховується власними батьками, і тут не може бути зловживань», - пояснив він.

Своєю чергою засновник медичного центру Biotexcom Альберт Точиловський додав, що схвалює цю законодавчу ініціативу та вважає її необхідною у сучасних реаліях.

Він також наголосив, що сурогатне материнство, окрім того, що дає змогу бездітним подружжям стати батьками, дозволяє українським жінкам, які беруть участь у такій програмі, заробити кошти на утримання інших своїх дітей та на забезпечення їхньої освіти і кращих умов життя.

Як повідомляв УНІАН, кілька днів тому стало відомо, що у столичному готелі «Венеція» перебувають близько 50 немовлят, народжених сурогатними матерями у клініці Biotexcom. Батьки всіх дітей – іноземні громадяни, зокрема, громадяни США, Іспанії, Великої Британії, Італії, Франції, Німеччини, Китаю та інших країн.

Український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що до неї звернулися батьки деяких із новонароджених з проханням про допомогу з в'їздом до України, щоб забрати дітей, та виїздом вже з немовлятами.