7 жовтня профспілки вийдуть на акцію протесту.

Київ. 5 жовтня. УНІАН. Спільне представницьке об’єднання профспілок (СПО) вимагає від влади припинити порушення трудових прав українців і закликає Верховну Раду, Кабінет міністрів та представників бізнесу не лобіювати закони, які ліквідують діяльність профспілок.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова СПО Григорій Осовий.

За його словами, з такими вимогами профспілки проведуть всеукраїнську акцію 7 жовтня.

"У Всесвітній день дій за гідну праці ми проведемо всеукраїнську маніфестацію в Києві, щоб заявити про свої права на працю, гідні умови життя, гідну заробітну плату і безпечні умови праці", – сказав він.

Осовий уточнив, що основний меседж стосуватиметься переходу найманих працівників на індивідуальні робочі контракти і усунення профспілок від правозахисної діяльності.

Він підкреслив, що, згідно з Конституцією України, громадяни мають право на участь в профспілках для захисту своїх трудових прав.

"Ми проти антипрофспілкових законопроектів. Ми також обурені тим, що в деяких законопроектах пропонується одержавити майно профспілок, забрати їхні будівлі", – сказав він.

Як зазначив заступник голови СПО Михайло Волинець, Міжнародна організація праці фіксує значні порушення в нових законопроектах про працю, які зараз зареєстровані в парламенті.

"Тому ми просимо президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, спікера Дмитра Разумкова – не кидайте на розгляд парламенту закони по реформі трудового законодавства у тому вигляді, в якому вони зараз є. Це цілковите порушення конвенції Міжнародної організації праці, Конституції України та базових законів", – підкреслив Волинець.