Профспілки планують 30 червня провести попереджувальну акцію під Офісом президента.

Київ. 25 червня. УНІАН. Представники українських профспілок закликали владу не ухвалювати антисоціальні зміни до трудового законодавства, зокрема, йдеться про новий закон про працю та внесення змін до закону про профспілки.

Фото УНІАН

У ході прес-конференції в УНІАН голова Федерації профспілок України Григорій Осовий повідомив, що в нинішніх кризових економічних умовах з'являються законодавчі ініціативи, які дискримінують працівників. Він зазначив, що проект закону про працю №2708, ініційований попереднім урядом, подається і нинішнім, незважаючи на те, що його оцінка з висновками Міжнародної організації праці та різних національних експертів була негативною.

Відео дня

Також Осовий розповів про проект закону №2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)», який, за його словами, усуває профспілки від захисту інтересів працівників і грає на користь бізнесу.

«Ми категорично з цим не згодні, і ми збережемо свої можливості представництва ... Профспілки повинні самостійно встановлювати свої правила, а не окремий депутат або комітет повинні вказувати, як діяти профспілкам. Тому законопроект 2681 не має права на життя, і ми проти його розгляду, оскільки він антиконституційний», - наголосив голова Федерації профспілок України.

Присутній на прес-конференції голова Конфедерації вільних профспілок України, народний депутат України Михайло Волинець повідомив, що громадська організація «Трудові ініціативи» провела аналіз проекту закону про працю і звертає увагу, що його зміст суперечить Конституції України та міжнародним конвенціям.

«Мене дивує, що представники уряду, які просувають цей проект закону про працю, вважають, що можна вводити шестиденний робочий тиждень, можна працювати 12 годин і більше без обмежень ... Моє завдання як профспілковика у Верховній Раді - достукатися до кожного депутата, дати глибокий аналіз та роз'яснення, ми це зробимо», - сказав Волинець.

Підсумовуючи сказане, Осовий наголосив, що представники профспілок готові до соціального діалогу і співпраці з владою в частині розробки нових законодавчих норм з урахуванням інтересів працівників і профспілок. Він також повідомив про намір провести 30 червня акцію під Офісом президента.

«Буде попереджувальна інформаційна акція, яка ще раз пред'явить вимоги парламенту і президенту зупинити подальше просування законопроекту про працю без участі профспілок, відкликати антипрофспілковий законопроект 2681, а реформу профспілок проводити тільки за участю профспілок. Дуже важлива вимога - відновити робочі місця, дати людям можливість заробляти, а тим, хто не може, - надати матеріальну підтримку», - заявив голова Федерації профспілок.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2019 року Кабінет міністрів під керівництвом Олексія Гончарука схвалив законопроект про працю, який, за їхніми словами, покликаний зберегти і розширити соціальні права працівників, збільшити кількість легальних робочих місць, забезпечити рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці, підвищити доходи працівників і гармонізувати українське законодавство з європейським.

Поданий законопроект викликав невдоволення з боку профспілок, які назвали документ "трудовим рабством", що дозволяє безпідставно звільняти працівників.

4 березня 2020 року Кабінет міністрів відкликав новий законопроект «Про працю» (№2708).