Наступним етапом ініціативи українських фахівців та швейцарської компанії ACINO буде проведення навчально-методичних зустрічей з лікарями щодо проблематики професійного емоційного вигорання та розповсюдження презентованого посібника у регіонах України.

Київ. 9 липня. УНІАН. У Києві презентували посібник методичних рекомендацій для медичних спеціалістів з виявлення, запобігання та корекції синдрому професійного вигорання.

На прес-конференції в УНІАН, присвяченій випуску посібника, зазначалося, що рекомендації розроблені українськими фахівцями на підставі проведених саме в Україні досліджень.

Відео дня
Фото УНІАН

Автори рекомендацій – доктор медичних наук, професор, академік Національної академії наук вищої освіти України, лікар-психіатр вищої категорії, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О.Богомольця Олег Чабан та лікар-психолог Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України, фахівець з громадського здоров’я, аспірант кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ ім. О.О.Богомольця Антоніна Дорохіна, – подякували швейцарській фармкомпанії ACINO за підтримку проекту.

Чабан, окреслюючи масштаби проблематики, зазначив: «Синдром емоційного вигорання – далеко не нова проблема, але за сучасних умов вона досягла вражаючого, катастрофічного рівню. Особливо від цього синдрому потерпають медичні працівники, які опинилися зараз в епіцентрі пандемії. Уявіть, що згідно з статистичними даними, до 75% медичного персоналу в світі у більшій чи меншій мірі страждають на цей синдром. Що вже казати про українських лікарів, особливо в наш нелегкий час медичних реформ та епідемій».

Також фахівці наголосили на серйозних наслідках ігнорування ознак та проявів синдрому, відсутності завчасної спеціалізованої допомоги, важливості профілактичних заходів.

«Наслідки емоційного вигорання можуть бути досить серйозними. За інформацією англійських дослідників, серед лікарів високий рівень тривоги – 41% випадків та клінічно вираженої депресії – 26% випадків. Третина лікарів використовує медикаментозні засоби для корекції емоційної напруги. Ігнорування емоційного вигорання може призводити до виникнення психосоматичних захворювань, тож ми ризикуємо просто втратити таку цінну для нашого суспільства медичну ланку», - підкреслила Дорохіна.

За словами Чабана, методичка дуже структурована, вона містить чіткі відповіді на питання, як виявити в себе синдром; як відрізнити, чи в людини просто втома і треба відпочити; чи реально людина проявляє «вигорання» і чим це може для неї закінчитись; як виходити з цього стану та як йому запобігати тощо. «Тут є концептуальні речі, в тому числі глобальні питання: чи варто займатись тим, чим ти займаєшся, розплачуючись своїм здоров’ям», - підкреслив він.

Професор зазначив, що у посібнику зібрано швидкі, конкретні, яскраво подані рекомендації, а також містяться посилання через QR-коди на відеолекції – якщо бракує часу на читання, то інформацію можна прослухати. «2-3 хвилини на відповідь на конкретне запитання», - підкреслив Чабан.

Керівник медичного відділу швейцарської фармацевтичної компанії ACINO в Україні, лікар-ендокринолог, к.м.н. Юлія Сульська висловила сподівання, що презентований посібник отримає широке поширення серед медичної спільноти та стане їй добрим помічником і радником. «Особливо це наразі актуально в умовах постійного тиску на лікарів, як фізичного, так і психологічного на тлі епідемії коронавірусної інфекції. А такий важливий аспект, як емоційний добробут лікарів, стосується кожного», - додала вона.

Учасники прес-конференції повідомили, що наступним етапом цієї соціальної ініціативи буде організація та проведення навчально-методичних зустрічей з лікарями щодо проблематики професійного емоційного вигорання та розповсюдження презентованого посібника у регіонах України.

Фото УНІАН

Сульська також додала, що головною метою компанії ACINO є безперервна підтримка ринків, де вона веде свою діяльність, необхідними лікарськими засобами. Так, ACINO в Україні долучилася до підтримки лікарів, які борються з поширенням COVID-19. У рамках благодійної допомоги компанія направила необхідні засоби індивідуального захисту в 1200 лікарень та 2225 аптек по всій Україні, забезпечивши 17 тис. медпрацівників та 5 тис. провізорів антисептиками, захисними медичними масками, медичними рукавичками, зволожуючими кремами. Загальна сума допомоги становила на 28 травня 4,3 млн грн.

За її словами, компанія також долучилась до всеукраїнської ініціативи «Підвези медика»: протягом періоду обмеження руху громадського транспорту співробітники компанії у всіх областях України допомагали медичним працівниками дістатися до своїх робочих місць.