Проект допомагає об'єднатись будинкам, де ще не створено ОСББ, і надає консультативну допомогу в уже створених об'єднаннях.

Київ. 29 вересня. УНІАН. За підтримки проекту ЄС/ПРООН HOUSES в Україні з травня минулого року було створено понад 1800 нових об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що говорить про ефективність діючої програми.

За підтримки проекту ЕС/ПРООН HOUSES в Україні було створено понад 1800 нових ОСББ (фото, відео)

Про це під час круглого столу в УНІАН заявив керівник програми ПРООН із розвитку регіонів Мустафа Саіт-Аметов.

«Проект активно почав працювати в 2019 році. Спочатку діяльність була зосереджена в областях, але ми швидко зрозуміли, що в Києві необхідна посилена допомога з багатьох причин. ОСББ Києва мають величезний досвід, яким вони можуть поділитися з об'єднаннями співвласників будинків у регіонах. За цей час із травня 2019 року й до сьогодні є певні перемоги. За цей час за підтримки нашого проекту вже створено понад 1800 нових ОСББ, із них 105 саме в місті Києві. Причому 60 цих ОСББ відвідували наші семінари й отримували консультації щодо створення об'єднань», - сказав він.

За словами Саіт-Аметова, фахівці програми ПРООН відзначають зростання тенденції до формування активної спільноти, яка готова нести відповідальність за житловий фонд. Проект ЄС/ПРООН HOUSES покликаний надавати допомогу співвласникам житла в об'єднанні зусиль і вмінні керувати своїм майном.

«Ми бачимо з нашої практики: на сьогодні все більше й більше з'являється «агентів змін» у наших громадах в Україні, зокрема в Києві. Але цей процес потребує допомоги, тому за підтримки Європейського Союзу з'явився такий проект як HOUSES. У рамках проекту ми допомагаємо як тим будинкам, в яких ще немає ОСББ, - об'єднатися, так і там, де об'єднання існують, - надати допомогу, додаткову експертизу та знання», - сказав він.

Керівник програми додав, що визначальним моментом стала можливість у нашій країні дуже системно підходити до трансформації житлового сектору та його енергоефективності.

Присутня на круглому столі національний консультант проекту по Києву Наталія Кальченко зазначила, що для участі в навчальних семінарах проекту необхідно зареєструватись на платформі houses.in.ua й отримати інформацію про вебінари. В учасників є можливість отримати відповіді на свої запитання, а після семінару здійснюється розсилка матеріалів семінару.

«Проект працює на всю Україну, крім окупованих територій. На кожну область є координатор. Список цих координаторів є на сайті houses.in.ua», - сказала вона.

Начальник управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської держадміністрації Віра Радченко сказала, що завдяки проекту було проведено навчання фахівців комунального сервісу. Також було організовано можливість обмінятися досвідом на регіональному рівні.

«Стало зрозуміло, що проект необхідно продовжувати, тому що у міста поки немає можливості виділити консультанта для роботи з громадами - ініціативними групами і вже існуючими ОСББ», - пояснила Радченко.

Присутні члени правління ОСББ у місті Києві відзначили ефективність програми, яка допомогла їм створити і в подальшому вести діяльність своїх об'єднань. Учасники наголосили на необхідності продовжити дію програми.

«Ми насторожені й здивовані тим, що це колись може закінчитись, тому що це дійсно дуже корисна інформація не лише для створення та реєстрації ОСББ, а й для подальшого функціонування», - сказала членкіня правління ОСББ «К5» у Києві Олена Клим'юк.

Спікери круглого столу:  керівник програми ПРООН з розвитку регіонів Мустафа Саіт-Аметов; національний консультант Проекту по м.Києву Наталія Кальченко; начальниця управління розвитку житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури (ДЖКІ) КМДА Віра Радченко; представниця ДЖКІ КМДА Анастасія Пономаренко;  голова Правління ОСББ «Перемоги 121» Юлія Светенко;  членкиня Правління ОСББ «К5» Олена Клим’юк;  голова правління ЖБК, керуюча справами ОСББ Юлія Бородіна.

Модератор – керівниця «Перша муніципальна Школа ОСББ» (м. Київ), керівниця пресцентру УНІАН Ірина Головатенко.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2018 року Європейський Союз та Програма розвитку ООН (ПРООН) запустили дворічний спільний проект щодо стимулювання створення та підтримки Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у 24 областях, який є частиною Програми ЄС підтримки енергоефективності для України (EE4U) та реалізується з метою підвищення енергоефективності житлового сектору України.

ЄС надав фінансування в розмірі 4 млн євро в рамках Програми підтримки енергоефективності для України. Проект продовжено на півроку - до березня 2021 року.

Фото круглого столу в УНІАНhttps://photo.unian.ua/theme/100199-kruglyy-stol-v-unian-itogi-sotrudnichestva-mestnoy-vlasti-s-proektom-es-proon-houses-v-kieve-sozdanie-osmd-sovmestnye-deystviya.html