Споруджування житлових комплексів в таких зонах заборонено законом.

Київ. 10 листопада. УНІАН. Всю прибережну зону Одеси віддано під забудову житлових комплексів, незважаючи на те, що будувати подібного роду житлові об'єкти в такій зоні заборонено законом.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив член громадського об'єднання "Волонтерський рух "Спільна мета" Олександр Степанюк.

«Віддали під забудову всю прибережну смугу міста Одеси. Якщо ми дивимося на публічну кадастрову карту, ми бачимо, що всі ділянки виділено в натурі, пораховано, продано або віддано в оренду під забудову так званими об'єктами рекреаційного призначення», - сказав Степанюк.

Також він додав, що замість об'єктів рекреації фактично будуються висотки, багатоквартирні будинки.

Присутній на прес-конференції адвокат, партнер адвокатського об'єднання "Адекват Лойєрс" Дмитро Ткаченко уточнив, що зараз забудовується практично вся паркова зона від «Ланжерону» до 16 станції Великого Фонтану.

«У нас є величезна перспективна паркова зона в Одесі. Ця зона виходить безпосередньо до пляжів і фактично розташована вздовж всієї берегової лінії - починаючи з пляжу «Ланжерон» і до 16 станції Великого Фонтану. Величезна ділянка паркової землі, яка на сьогодні на шматки роздирається забудовниками. Вони будують там нібито пансіонати, апартаменти, що за фактом є звичайними житловими комплексами», - зазначив Ткаченко.

Також Ткаченко повідомив, що фактично в Одесі в прибережних рекреаційних зонах будується приблизно 50 житлових комплексів.

Ткаченко також вказав на порушення, які допускаються забудовниками. Насамперед це будівництво в пляжній зоні — менш як 100 метрів до лінії моря.

«В Одесі зовсім не вірять в існування 100-метрової пляжної берегової захисної смуги. Це така смуга, передбачена Водним і Земельним кодексами, в якій заборонено господарську діяльність, житлове будівництво і будь-яке інше будівництво. На ній можна будувати тільки берегоукріплювальні споруди... Цю смугу одеська місцева влада взагалі не бачить», - сказав він.

Серед порушень Ткаченко також виділив будівництво об'єктів у 9 і вище поверхів, за чинних обмежень в 3-4 поверхи.

Ткаченко повідомив, що забудовники використовують лазівку, яка міститься в пояснювальній записці Генерального плану міста. Цей документ допускає будівництво адміністративних об'єктів у паркових зонах. Таким чином, забудовники отримують від місцевих чиновників дозволи на будівництво нежитлових апартаментів, але з метою подальшого використання саме як житлових комплексів.

Присутні на прес-конференції активісти висловили надію на те, що передачу забудовникам земельних ділянок паркової зони буде визнано недійсною в судах, за що вони активно борються, і ці ділянки будуть повернуті у власність територіальної громади.