Київ. 18 вересня. УНІАН. В столиці наразі налічується близько 3 тис. безпритульних собак, що в порівнянні з іншими містами України дуже маленька цифра.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив президент міжнародного проекту Аnimal-id.info Віктор Копач, резюмуючи результати проведеного цього року підрахунку безпритульних собак в місті Києві.

Захід організовано командою Аnimal-id.info та здійснено із залученням волонтерів протягом 15-17 вересня.

Підрахунок в Києві відбувається другий рік поспіль. Він проведений згідно зі світовою методикою WAP, під час проведення акцій застосовуються передові IT-технології, розроблені командою організаторів, які забезпечують достовірність отриманих результатів.

Як пояснив Копач, реальна картина дасть змогу належно оцінити ситуацію, розробити стратегію та знайти найоптимальніші способи гуманного вирішення проблеми, врахувати загрози та спрогнозувати результати.

Копач повідомив, що зростання кількості вуличних собак за рік в Києві склало близько 500 тварин і це є несуттєвим для такого великого міста. Торік в столиці було нараховано 2 тис. 600 безпритульних собак.

«У даний момент на вулицях Києва є 3,034 тис. собак. Це є в порівнянні з іншими містами дуже маленька кількість тварин. Якщо торік ми проводили підрахунок в Миколаєві, то там було 7,5 тис. тварин. Водночас в Києві рік тому було 2 тис. 600, тобто є малесенька тенденція до збільшення тварин. Але така кількість тварин для такого міста – це дуже маленька цифра», - наголосив експерт.

«Це навіть погано, що вона така маленька. Бо є дослідження, що коли тварина вакцинована, стерилізована, соціалізована і проживає на вулицях міста, вона «тримає» свою територію від інших тварин, тобто захищає місто від небезпек, які можуть приносити інші безпритульні тварини міста чи дикі тварини, наприклад, лиси», - зауважив Копач.

За його словами, таким чином, на даний момент в Києві проблеми з кількістю безпритульними тваринами немає, але є проблема з ідентифікацією та реєстрацією тварин, причому як безпритульних, так і тих, що мають власника.

«Є стандартні інструменти, які вже працюють в деяких українських містах. Це відловити тварину, відразу її стерилізувати, вакцинувати, виконати інші необхідні процедури і намагатися відразу влаштувати тварину - знайти їй власника. Популяризація адопції (всиновлення) - це ключове зараз, на чому можна зекономити великі бюджетні кошти», - підкреслив Копач.

При цьому він наголосив на важливості створення ефективного менеджменту на комунальному підприємстві, що займається безпритульними тваринами, та запровадженні жорсткого контролю за використанням цим підприємством коштів.

«Під час відлову кожна тварина фотографується на місці відлову мобільним додатком, створюється профіль тварини на сайті підприємства і кожна копійка, як витрачається, фіксується і відображається на сторінці тварини – стерилізація, вакцинація тощо. Тобто ми маємо онлайн бачити загальну кількість тварин у притулку, кількість тварин, які вакциновані, які стерилізовані, кількість випущених, кількість тих, які знайшли сім’ї. І ці всі показники мають бути на головній сторінці сайту підприємства. І так можна подивитись співвідношення витрат та заходів і визначити ефективність роботи підприємства», - пояснив Копач.

Як приклад він навів місто Львів, де впроваджено відповідну систему роботи КП, результатом роботи якого є те, що 60% тварин, які не більш ніж 10 днів утримуються у комунальному притулку, знаходять власників.

«Те, що в Києві немає ідентифікації та реєстрації – невідомо чия тварина і неможливо далі з нею працювати», - зазначив експерт.

Директор благодійного фонду “Сіріус” Олександра Мезінова, яка приймала участь у підрахунку безпритульних собак, зазначила зі свого боку, що агресивних тварин не зустріла в секторі, де здійснювала облік, але нарахувала досить багато нестерилізованих. «Серед них багато тварин було на самовигулі. У мене була територія приватного сектору. Це не дуже добре, бо 86% потрапляють на вулицю з числа домашніх тварин і з них самовигул складає достатньо велику частину. Саме ці тварини розмножуються безконтрольно і ми отримуємо зростання безпритульних», - пояснила зоозахисник.

Директор українського представництва міжнародного фонду «Чотири лапи» Олеся Лісчишина зазначила, що облік тварин є важливим моментом для контролю над ситуацією. За її словами, Фонд займається безкоштовною стерилізацією, вакцинацією та реєстрацією тварин і готовий допомагати Києву, але для цього потребує чіткої статистики щодо безпритульних тварин в місті, якої поки немає.

Лісчишина повідомила, що з 2012 року по 2017 рік Фонд працював у понад 30 містах України з програмою «Допомога безпритульним тваринам», яка діє на пожертви європейців. Офіси Фонду працюють в 11 країнах світу.

У прес-конференції також взяла участь кандидат філософських наук університету Лідс (Великобританія) Лорен Сміт, яка аналізує роботу з безпритульними тваринами за названою методикою. Вона безпосередньо приймала участь в підрахунку собак в одному з секторів Києва.

Співорганізаторами київського підрахунку стали організації “NatureWatch Foundation”, “Foup Paws International”, БФ “Сіріус”, “ARA - animal rights activists, “Хочу собаку” за підтримки “1991 Open Data Incubator” та КМДА.