Київ. 22 серпня. УНІАН. У Києві презентували альманах «Національна ідея модерної України» з думками 30 відомих українців.

Представили видання на прес-конференції в УНІАН автор та ініціатор проекту, письменник, засновник мистецької платформи «Український культурний фронт» Антін Мухарський та арт-куратор видання, мистецтвознавець, директор мистецької платформи «Український культурний фронт» Єлизавета Бєльська.

За словами Мухарського, в альманаху у формі есе, інтерв’ю та цитат видатних українців, митців, літераторів та філософів представлено роздуми, погляди та думки щодо існування різних форм української ідентичності, шляхів розвитку суспільства та держави в контексті викликів, що ставить час.

Зокрема, як повідомив Мухарський, до альманаху ввійшли думки Олексія Арестовича, Юрія Андруховича, Богдана Бенюка, Юрія Винничука, Володимира В’ятровича, Юрія Журавля, Оксани Забужко, Левка Лук’яненка, Івана Малковича, Леся Подерв’янського, Ади Роговцевої, Івана Семесюка, Олега Скрипки, Влада Троїцького, Василя Шкляра та інших непересічних українців, яких можна назвати лідерами громадської думки, суспільними авторитетами.

За його словами, весь список авторів можна назвати «контраверсійним, бо є представники, як сходу, так і заходу, як півдня, так і півночі, як представники ліберально-демократичного напрямку соціуму, так і націоналістичного, і, можливо, правого і навіть праворадикального».

«Ми намагалися представити всю палітру думок. Звичайно, це не можна вкласти в одну книжку, яка містить всього 30 есеїв, тому, забігаючи наперед, скажу, що ми плануємо продовжувати цей альманах», - зазначив автор проекту.

Він наголосив, що було прийнято свідоме рішення відмовитись від участі політиків у створенні альманаху.

«Це видання робилось виключно за приватні кошти. Ми збирали гроші і на нашій Facebook-сторінці, і зверталися до різних партнерів», - сказав Мухарський.

Він переконаний, що книга має всі шанси стати неодмінним атрибутом сучасної української інтелектуальної еліти, та всіх тих, хто творить майбутнє України.

Своєю чергою Бєльська повідомила, що альманах виданий у двох форматах, які відрізняються за вартістю. Так, за її словами, більший формат альманаху зробили «ошатним та розкішним» - він надрукований на шведському папері та ілюстрований понад 30-а патріотичними плакатами п’ятьох сучасних українських художників-графіків. Менший формат - простіший варіант, на іншому папері та має менше ілюстраційних матеріалів.

Бєльська також повідомила, що обкладинку для видання розробив Андрій Єрмоленко і уособлює вона, зокрема, українську плахту, яка є символом родючості.

Як повідомлялось на прес-конференції, альманах не продаватимуть у книгарнях, а примірники видання можна буде придбати через Facebook-сторінку https://m.facebook.com/ukrideabook чи на офіційному сайті альманаха https://www.ukrideabook.com.ua.

Також автор планує реалізовувати книгу на великих книжкових ярмарках в Україні та літературних заходах.