Київ. 18 липня. УНІАН. Зоозахисники сподіваються на остаточне закриття київського дельфінарію «Немо».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За його словами, «війну» з дельфінарієм «Немо» київські екологи та зоозахисники ведуть вже понад 10 років.

Відео дня

Борейко зазначив, що ухвалою Печерського районного суду Києва від 3 липня задоволено клопотання Генеральної прокуратури України та накладено арешт на майно дельфінарію. На виконання ухвали дельфінарій було нещодавно опечатано.

«Не дивлячись на те, що дельфінарій закривається не за фактом жорстокого поводження з тваринами – закон ще дуже слабкий, і за цим законом неможливо цей заклад закрити - проте, для нас добре, що в такий спосіб, а саме за порушення земельного законодавства, «тюрма» для дельфінів закривається. І сподіваємось, що вона зачинена назавжди», - сказав еколог.

За його словами, дельфінарій був споруджений та працював з порушенням численних законів.

За словами Борейка, зоозахисники вигравали вже низку судів проти «Немо», але дельфінарій продовжував працювати.

«Земля не призначена під таку забудову, і будівельна інспекція (Держархбудінспекція України – УНІАН) дозволу на будівництво не видавала. Екоінспекція двічі закривала дельфінарій, двічі опечатувала, і двічі керівництво дельфінарію зривало пломби. Санстанція Голосіївського району тричі опечатувала дельфінарій, тричі керівництво дельфінарію зривало пломби. Нами у судових органах було виграно проти дельфінарію три суди. Перший – виграла Будівельна інспекція, вона виграла всі три – суд першої інстанції, апеляційний і Верховний, який постановив дельфінарій «Немо» розібрати. Пройшло вже чотири роки, а нічого не зроблено», - додав Борейко.

За його словами, прокуратура Голосіївського району виграла суди першої та другої інстанції (апеляційної) з тим, щоб заборонити дельфінарію здійснювати комерційну діяльність на підставі того, що вода там дуже забруднена, і порушуються санітарні норми. «Але 5 років минуло, а дельфінарій продовжує працювати», - зазначив еколог.

Також, додав він, було виграно суд, рішенням якого дельфінарію було заборонено проводити рекламу своєї діяльності, але реклама і сьогодні є по всьому місту.

Борейко запевнив, що рік тому екологи відправили лист меру Києва Віталію Кличку і просили розібратися, чому, не дивлячись на рішення трьох судів, дельфінарій продовжує незаконно працювати.

«Для нас була велика радість, коли слідчі прокуратури нам повідомили, що виграли суд і дельфінарій опечатано. Дельфінарій не має права працювати. Будемо сподіватися, що Генеральна прокуратура все ж таки «додавить» цей незаконний «оазис», який називається київський дельфінарій «Немо». Це рішення суду про закриття київського дельфінарію не перше , але я сподіваюсь останнє», - сказав Борейко.

За інформацією президента Асоціації зоозахисних організацій України Асі Серпінської, під час відлову та транспортуванні гине приблизно 50% дельфінів через страх та серцеві напади. Також вона звернула увагу на те, що в природі дельфіни пропливають щодня від 150 - 300 км, їх звичайний ареал - 85 кв. км. «А у басейні, у кілька метрів довжиною, дельфін приречений на знерухомлення. Акустика та бетонні стіни дельфінаріїв призводять до психічних розладів, дезорієнтації. Хлорована вода, що використовується в дельфінаріях, викликає різні захворювання у дельфінів – уражуються як шкіра, так і органи зору тощо», - пояснила зоозахисник.

Також вона зауважила, що тривалість життя дельфінів на волі в середньому близько 30 років, іноді сягає 40. «У неволі дельфіни не живуть довше 3-5 років. Правда про те, як утримують і дресирують дельфінів, ретельно скривається», - сказала вона.