Київ. 17 травня. УНІАН. Активісти вимагають від генерального прокурора України Юрія Луценка притягнути до відповідальності народного депутата Володимира Литвина, який раніше обіймав посаду голови парламенту, за здачу національних інтересів при прийнятті Радою у 2010 році “Харківських угод”.

Про це в УНІАН сказали учасники прес-конференції «28 травня 2017 року закінчується термін дії Угоди про перебування ЧФ РФ на українській території в Криму. Ратифікація Харківських угод та державна зрада або з чого почалась окупація України?».

Активіст ГО «Автомайдан Київ" Катерина Кувіта нагадала, що 28 травня 2017 року закінчується термін дії угоди між РФ та Україною про перебування Чорноморського флоту РФ на українській території в Криму, підписаний у 1997 році на той момент президентом України Леонідом Кучмою. Також вона нагадала, що 27 квітня цього року була чергова річниця ратифікації так званих “Харківських угод”, яка відбулася у 2010 році з порушенням Конституції, регламенту Верховної Ради та суперечила державній позиції України за президентства Віктора Януковича. За її словами, ця “ратифікація” угоди відбулася завдяки фальсифікації результатів голосування.

Суддя Конституційного суду України (2006 -2015 років) Віктор Шишкін вважає, що угода, яку підписав Кучма у 1997 році, має деякі внутрішні антиукраїнські положення і звернув увагу на 20 статтю цієї угоди. “Якщо за рік до того часу, коли ці угоди спливають, ніхто із сторін – Російська Федерація і Україна – не звернувся із офіційною заявою про припинення або вихід з цих угод, то ці угоди автоматично, підкреслюю, автоматично пролонговуються ще на 5 років. Тобто, якщо умовно в 2016 році… ні президент Порошенко, ніхто інший не звернулись з приводу того, що виходять з цього договору, то ці умови договору діють вже до 2022 року”, - сказав Шишкін.

При цьому він вважає, що “Харківські угоди” приймалися у неконституційний спосіб, і до того ж, за його словами, Янукович допустив на територію України російські війська не у 2014 році, а ще в 2010 році, фактично підписавши цей “харківський договорняк”. Шишкін наголосив, що усі відносини України з будь-якими країнами світу повинні базуватися на 17 статті Конституції, у якій ідеться про захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки. “Ось тут Януковичу треба пред’являти обвинувачення у зраді Батьківщини”, - сказав екс-суддя КС.

На думку учасників прес-конференції, ратифікація “Харківських угод” стала величезним кроком в бік втрати суверенітету України та подальшої анексії території Російською Федерацією. Вони наголошують, що крім екс-президента Януковича є й інші безпосередні виконавці його злочинних доручень зі здачі національних інтересів України, які до цього часу не покарані і продовжують свою діяльність та уникають відповідальності. Зокрема, мова йде про нинішнього народного депутата, а у 2010 році – спікера парламенту Володимира Литвина та його близьких родичів, а саме братів Миколи та Петра Литвинів.

Учасники прес-конференції висловлюють переконання, що Володимир Литвин фальсифікував результати голосування з ратифікації “Харківської угоди”, будучи головою ВРУ, Микола Литвин оголив кордон та не повідомив про вторгнення російських військ на територію України, перебуваючи на посаді голови Державної прикордонної служби, а Петро Литвин втік з поля бою під час командування сектором Д в зоні проведення АТО, давши змогу ворогу оточити українських військових та добровольців і утворити котел в Іловайську, в якому загинули сотні українців. Жоден з них досі не притягнутий до відповідальності.

Координатор ГО «Автомайдан Київ» Дмитро Карп розповів, що майже два роки тому обставини прийняття “Харківських угод” прокуратурою були виокремлені в окреме кримінальне провадження, за яким почалася системна робота. За його словами, організатором прийняття “Харківських угод” є Янукович, який за це повинен був нести відповідальність за 111 статтею Конституції України (імпічмент через державну зраду). У цьому зв’язку Карп вважає, що відповідальність повинен нести і Володимир Литвин, “який організував, ратифікував та імплементував міжнародний договір з Російською Федерацією за попередньою домовленістю в один день в двох парламентах“. “В Думі Російської Федерації і парламенті України відбулась одночасно ратифікація та імплементація міжнародних угод з порушеннями норм Конституції”, - заявив Карп.

Він сказав, що профільний комітет парламенту з закордонних справ прийняв негативний висновок від 23 квітня 2010 року щодо неможливості прийняття підписаних Януковичем “Харківських угод”.

“Був негативний висновок комітету із закордонних справ, який на той момент очолював пан (Олег) Білорус. У цьому комітеті знаходилася більша частина регіоналів, і навіть вони після достатньо серйозних дискусій підписали і у більшості проголосували за негативний висновок, який повинен був лягти в основу голосування”, - сказав Карп.

“Незважаючи на цей негативний висновок, була заблокована трибуна, і була спроба провести (голосування) без доповіді голови комітету… І під шум, гамір, крики, дим, у якому неможливо було знаходитися та дихати, він зачитав негативний висновок комітету. Далі відбулася, впродовж восьми хвилин, повна фальсифікація голосування, тому що близько 200 депутатів в цей момент знаходилися біля трибуни. З 236 депутатів, які “проголосували” – хто голосував, хто займався кнопкодавством, все це Литвин бачив, тобто порушення регламенту, порушення Конституції, порушення взагалі морально-етичних норм, порушення доктрини національної безпеки. Це все говорить про чітку зрозумілу змову”, - наголосив Карп.

До того ж він стверджує, ще після Помаранчевої революції у 2005 році Литвин зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним. За словами Карпа, на тій зустрічі було “досить неоднозначно і чітко обумовлено про те, що він (Литвин) буде сприяти і допомагати в тому, що Севастополь повинен залишитися російським містом, і у тому, що російський Чорноморський флот буде мати гарантії перебування на території України, скажімо, вічні”.

“І як ми бачимо, він свої обіцянки зберіг. В 2010 році не Януковичем, бо Янукович гарний хлопчик для биття на сьогоднішній день, а саме Литвином і Клюєвим було проведене те ганебне голосування, яке фактично є 100% зрадою національних інтересів України”, - додав Карп.

За його словами, в Генеральній прокуратурі є люди, які прикривають Литвина. “Коли Генеральна прокуратура, а саме керівництво вище, а саме ті, хто прикриває всю цю зграю… зрозуміли, що ми підбираємося до Литвина, дану кримінальну справу, яку ми виокремили в окреме провадження разом з Горбатюком, було забрано у військову прокуратуру Матіосом”, - додав Карп.

Також, за його словами, у головного військового прокурора України Анатолія Матіоса простежується конфлікт інтересів, тому що його сестра Марія Матіос є дружиною двоюрідного брата Владимира Литвина Сергія Литвина.

На переконання координатора ГО «Автомайдан Київ», в Департаменті спецрозслідувань Генпрокуратури, який очолює Сергій Горбатюк, є достатньо фактів та зібраних матеріалів, щоби пред'явити державну зраду усій організованій злочинній групі Януковича.

“Ми сьогодні подали клопотання до Юрія Віталійовича Луценка і до начальника департаменту спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка, де виклали конкретно з номерами кримінальних справ, де я маю статус потерпілого, (щоби) притягнути Володимира Литвина до кримінальної відповідальності, допитати його в рамках кримінальної справи по організованій злочинній групі Віктора Януковича”, - сказав Карп.

Водночас він додав: “На нашу думку, дії, вчинені Володимиром Литвином, підпадають під кримінальні статті 111, в тому числі державна зрада, 255, 256, 364 ч. 2 (перевищення службових обов’язків), це фактично фальсифікація голосування, та 437 Кримінального кодексу, де йдеться про розв’язання агресії та війни або воєнних конфліктів, а також участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій”.

За його словами, сьогоднішніми наслідками дій Литвина є анексія Криму та анексія частини територій на Донбасі. “Це наслідки даної ратифікації. Це наслідки вербування ФСБ високопосадовців, таких як Литвин, таких як його брати… Повна здача інтересів України, і як наслідок, можливість Росії захопити частини українських територій, і сьогоднішня війна, яку ми бачимо”, - додав він.

Як відомо, 21 квітня 2010 року в Харкові президенти України та РФ Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року на 25 років (до 2042 року) з можливою пролонгацією ще на п'ять років і про зниження ціни на російський газ для України на 30%, але не більш як на 100 доларів за тисячу кубометрів.

27 квітня того ж року Верховна Рада ратифікувала цю угоду.