Київ. 21 березня. УНІАН. Площа українських пралісів, включених до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, в червні поточного року може бути збільшена більш ніж на 6 тис. га, майже до 36 тис. га, повідомив спеціаліст з питань лісів Всесвітнього фонду природи (WWF) Роман Волосянчук на прес-конференції в УНІАН.

«Ми сприяли включенню до списку спадщини ЮНЕСКО частини територій, які знаходяться за його межами, – це більш як 6 тис. га. Ця заявка пройшла розгляд. Секретаріат ЮНЕСКО дав позитивний висновок, і на наступній сесії в червні розглядатиметься остаточне рішення», - сказав він.

За словами Волосянчука, представники Міжнародного союзу охорони природи вже відвідували Україну, оглядали визначені ділянки і підтвердили, що вони дійсно є пралісами.

Відео дня

Він зазначив, що всього в Україні налічується близько 48 тис. га пралісів і ще близько 35 тис. га ділянок підлягають перевірці як потенційні праліси або старовікові ліси.

Волосянчук додав, що Всесвітній фонд природи (WWF) реалізує багато проектів щодо захисту вітчизняних лісів. Зокрема, українське представництво WWF має намір протягом місяця запустити сайт, з допомогою якого активісти зможуть ділитися з громадськістю інформацією про виявлені екологічні проблеми в певних регіонах України.

«Ми намагаємося сприяти розвитку громадської активності у сфері охорони лісів і допомогти цьому громадському рухові стати конструктивнішим. Ми запускаємо проект Ecomapa. Це карта, на якій будь-який громадянин, зареєструвавшись, зможе залишати інформацію про будь-які проблеми», - сказав він.

За словами Волосянчука, громадяни зможуть залишати інформацію про проблеми у сфері захисту лісів та водойм, вивезення сміття, незаконних забудов, браконьєрства тощо. Після того, як модератор сайту перевірить надану інформацію, підтверджену фотографією, на місце події прибудуть представники волонтерського проекту WWF в Україні – «Лісова варта» для збору детальніших відомостей, які згодом зможуть бути передані правоохоронним органам.

Як зазначив координатор проекту «Лісова варта» Андрій Плига, також присутній на прес-конференції, основна мета волонтерів цього проекту – залучення громадськості для здійснення контролю за незаконними рубками. За його словами, для учасників проекту проводяться тренінги та польові поїздки до лісу. Пілотний проект «Лісової варти» вже функціонує на території лісів Київської та Львівської областей.

Директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець, який також брав участь в обговоренні, повідомив, що ще одним важливим інструментом захисту лісів є їх сертифікація. Всього, за його словами, нині в Україні сертифіковано 3,5 млн га лісу (33%).

Як повідомляв УНІАН, екологи не раз закликали Верховну Раду прийняти закон про захист пралісів від вирубки, оскільки вони формують унікальну екосистему, де живуть рідкісні види тварин.

Законопроект про захист карпатських пралісів спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону і сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 07.04.2004, і Протоколу про стійке управління лісами до Рамкової конвенції про охорону і сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 16.10.2012.

Праліси – це давній ліс, який не був змінений під впливом людини. Праліси формувалися в режимі повної недоторканності з боку людини. В Європі вони складають 0,02% всіх лісів, в Україні – 0,24% всіх лісів.