Київ. 29 листопада. УНІАН. Комітет кредиторів ліквідовуваного «Градобанку» звернувся з позовом до Вищого господарського суду України з приводу дій Генеральної прокуратури та прокуратури міста Києва, внаслідок яких колекція картин, яка становила ліквідаційну масу банку, була примусово передана в Національний художній музей України.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомили юристи банку і представники комітету кредиторів.

Зокрема, голова комітету кредиторів банку Віктор Жердицький нагадав, що колекція картин «Градобанку», до якої входять 785 творів мистецтва, вартість якої становить 52,7 млн євро і перевищує борги перед усіма кредиторами банку у 9 разів, була заставою за кредитом від Нацбанку на 5 млн грн. Картини потрібно було продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися - у 2004 році Верховна Рада прийняла закон про визнання колекції національним культурним надбанням і Нацбанк повинен був передати картини в Національний художній музей.

«Цей закон є абсолютно неправомірним, він порушував величезну кількість законів, тому що банк, як власник, має розпоряджатися галереєю і вирішувати проблемні питання», - сказав Жердицький.

За його словами, у 2008 році Конституційний суд України визнав неконституційним рішення про передачу колекції у власність держави і визнав «Градобанк» власником галереї.

«Силами прокуратури картинну галерею було забрано у Національного банку, де вона перебувала на збереженні, і було передано в Національний художній музей. Фактично сталася експропріація без будь-якої компенсації вкладникам «Градобанку», - сказав Жердицький.

Керівний партнер правової групи «Побережнюк і партнери» Лариса Побережнюк зазначила, що юристи в цій справі зіткнулися з тим, що верховенство права в нашій країні є декларативною нормою.

«Ми звернулися до суду Києва з приводу розірвання договору, який було укладено на реалізацію закону, прийнятого Верховною Радою, про передачу в держвласність на постійній основі колекції картин. Господарський суд Києва, розглянувши заяву, прийняв рішення, що цей договір припинив свою дію, оскільки Конституційним судом було прийнято таке рішення. Генеральна прокуратура звернулася з апеляційною скаргою і апеляційний суд прийняв постанову про скасування рішення Господарського суду Києва і винесення іншого, що цей договір продовжує діяти», - розповіла вона.

«Ми звернулися вже в третю інстанцію - Вищий господарський суд України з конституційною скаргою скасувати рішення апеляційного суду і залишити рішення суду першої інстанції міста Києва в силі», - додала Побережнюк.

Вона також повідомила, що банк готує звернення до європейського суду, щоб провести законну процедуру і повернути кошти вкладникам.

Як зазначив присутній на конференції суддя Конституційного суду у відставці, Віктор Шишкін, який брав участь у розгляді зазначеної справи, закон, прийнятий Верховною Радою, було ухвалено в неконституційний спосіб, оскільки він порушує права власності та конституційні права громадян України.

«Я обурений поведінкою Генеральної прокуратури як громадянин України, як перший прокурор і суддя конституційного суду», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у середині 2004 року набув чинності закон «Про передачу колекції образотворчого мистецтва Акціонерного товариства «Градобанк» у державну власність». Згідно з ним, Національний банк до 31 грудня 2005 року повинен був передати колекцію образотворчого мистецтва "Градобанку" на постійне зберігання в Національний художній музей України в повному обсязі.

Закон було прийнято з пропозиціями екс-президента Леоніда Кучми, в яких він зазначав, що у випадку, якщо експертна вартість колекції образотворчого мистецтва перевищуватиме заборгованість "Градобанку" перед Національним банком України, сума перевищення має бути повернена у розпорядження "Градобанку" упродовж 2005 року.

У 2008 році Конституційний суд України оприлюднив рішення за конституційним поданням 48 народних депутатів, яким було визнано таким, що не відповідає Конституції положення ст. 1 закону України про передачу колекції образотворчого мистецтва Акціонерного товариства «Градобанк» у державну власність від 24 червня 2004 року.