Київ. 24 листопада. УНІАН. Адвокати патрульного поліцейського Сергія Олійника, який підозрюється у вбивстві пасажира під час переслідування BMW в лютому, заявляють про відмову прокуратури Києва брати до уваги докази захисту про те, що насправді навмисного вбивства не могло бути, як і задуму на нього.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили адвокати Олійника Ростислав Пукало та Віталій Музика.

Як поінформував Пукало, прокуратура стверджує, що Олійник, маючи задум вбити потерпілого у справі Михайла Медведєва, здійснив постріл з табельної зброї, який призвів до смертельного сліпого вогнепального поранення.

Відео дня

Разом з тим адвокат наголошує, що характер та місце пошкодження автомобіля (куля увійшла в напрямку знизу вгору через задні ліві двері автомобіля біля порога), а також характер ранового каналу в тілі потерпілого (куля увійшла в районі попереку та застрягла в серці), і той факт, що вона значно пошкодилася, свідчить про те, що це був наслідок рикошету, а тому не можна говорити про те, що мало місце навмисне вбивство, як стверджує київська прокуратура.

Своєю чергою інший адвокат Олійника Музика заявив, що прокуратура упереджено ставиться до Олійника та його захисників, оскільки ігнорує майже всі їхні клопотання і наполягає на якнайшвидшому початку розгляду справи у суді.

Також він додав, що захист наполягатиме на проведенні ще однієї, повторної балістичної експертизи, яка, на думку адвокатів, має спростувати тезу прокуратури про навмисне вбивство.

Крім того, судово-медичний експерт Микола Воробйов, який залучений захистом Олійника до справи як спеціаліст, також підтверджує слова адвокатів Олійника, що у експертному висновку, який вже долучений до справи щодо характеру поранень, є багато нестиковок. Він пояснив, що куля увійшла в тіло потерпілого на рівні 11-го і 12-го ребер в напрямку знизу вверх зліва направо та ззаду наперед та, пробивши серце, зупинилася. Також він зазначив, що ця куля є значно деформованою і не внаслідок зіткнення з тілом потерпілого, а з твердою поверхнею основи, тобто з асфальтом, від якого вона зрикошетила.

Також на прес-конференції взяла слово адвокат Тетяна Зелькіна. Вона захищає двох інших поліцейських, які є потерпілими в іншому кримінальному провадженні - стосовно водія BMW Ростислава Храпачевського. На думку адвоката, київська прокуратура демонструє всіляку прихильність до «старих» міліціонерів і упередженість до нових поліцейських. Вона навела приклад, що в травні 2015 року в Києві стався інцидент на мосту Патона, де працівники патрульно-постової служби переслідували легковий автомобіль, випустили по ньому чергу з автомата, поранивши двох осіб в цій машини, однак за цим фактом було відмовлено навіть у внесені цього інциденту в єдиний реєстр досудових розслідувань, оскільки прокуратура Києва не вбачає підстав для кримінального провадження попри наявність двох потерпілих. Натомість у випадку з Олійником прокуратура дотримується максимально можливого обвинувального ухилу, інкримінуючи йому тяжкий злочин - навмисне вбивство.

Своєю чергою присутній на прес-конференції народний депутат та член колегії МВС Антон Геращенко заявив, що, виходячи з доводів захисту Олійника про те, що це був рикошет, не може бути й мови про навмисне вбивство. Однак прокуратура продовжує наполягати на цій версії, базуючись на словах Олійника під час переслідування BMW про те, що необхідно стріляти. Геращенко переконаний, що ці слова були сказані в запалі погоні і зовсім не можуть свідчити про намір Олійника вбити когось з тих, хто їхав в цій машині.

Як повідомляв УНІАН, у Києві в ніч на 7 лютого 2016 року патрульні поліцейські під час переслідування порушника правил дорожнього руху відкрили вогонь по BMW. У результаті загинув 17-річний Михайло Медведєв, який у компанії трьох інших чоловіків у нетверезому стані перебував у цьому авто. Столична прокуратура відкрила за даним фактом кримінальне провадження.

Патрульних поліцейських, які брали участь у переслідуванні автомобіля-порушника, відсторонили від виконання обов’язків до закінчення розслідування провадження, а одному з них – Сергію Олійнику – було висунуто обвинувачення в перевищенні повноважень і навмисному вбивстві.

Водій BMW Ростислав Храпачевський обвинувачується у вчиненні опору правоохоронцям. Його суд відпустив під особисті зобов’язання.