Київ. 10 лютого. УНІАН. Громади Татарбунарського району Одеської області закликають Міністерство екології та природних ресурсів звільнити директора національного природного парку "Тузловські лимани" Івана Русєва за серйозні порушення в діяльності.

Про це заявив депутат Татарбунарської районної ради Ігор Вторенко на прес-конференції в УНІАН.

"Русєв проігнорував рішення Татарбунарської районної ради, проігнорував думку громад Татарбунарського району, рибалок, які ведуть постійний промисел у "Тузловських лиманах" і перекроїв зонування національного природного парку таким чином, що 50% території належить до заповідної зони, а ще 30% - до зони регульованої рекреації. У цій зоні забороняється промислове рибальство, збір ягід і грибів тощо. Фактично громади Татарбунарського району залишились без традиційного промислу", - сказав він.

Також Вторенко зазначив, що громади трьох прилеглих до парку сіл виступили проти нового зонування, а місцева влада залишає за собою право прийняти землі "Тузловських лиманів" на свій баланс як комунальну власність. При цьому, за словами депутата райради, Русєв призначив своїм заступником Ірину Вихристюк, яку було звільнено з попереднього місця роботи в природоохоронній галузі у зв'язку з неналежним виконанням службових обов'язків.

За словами члена науково-технічної ради парку Василя Шепеля, рішення про зонування було прийнято новим складом ради, призначення в якій відбувалися з процедурними порушеннями.

“Складати подібні папери - це злочин. Я лише сьогодні дізнався, що нас "звільнено". При цьому наказу міністерства про розпуск попередньої ради немає. Претензій до попереднього плану розвитку, в основу якого було підкладено найкращі світові досягнення, немає. Нового плану розвитку немає, територію перекроєно, гроші витрачено", - підкреслив Шепель.

Водночас інспектор парку Юрій Нікандров, також присутній на прес-конференції, зазначив, що нинішнє керівництво "Тузловських лиманів" чинить тиск на нього і його сім'ю, за нібито скоєні порушення в професійній діяльності.

“Не розумію, як можна мене звинувачувати в тому, чого я не скоював. Я ніколи не полював і нікому не дозволю робити це в національному парку. Я не їздив по території парку на джипі з друзями. Насправді на нараді я доповів, як належить, про здійснений мною об'їзд території", - сказав інспектор.

При цьому учасники прес-конференції зазначили, що в разі відсутності відповідної реакції Мінекології, громади звертатимуться до президента і прем'єр-міністра.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України 27 січня звільнив чиновників Міністерства екології та природних ресурсів на чолі з в. о. міністра Сергієм Курикіним за спробу розкрадання грошей Кіотського протоколу обсягом близько 550 млн грн при організації тендеру на реалізацію проектів вуличного освітлення, а також передав матеріали проведеного службового розслідування в Національне антикорупційне бюро для подальшого розслідування.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/63108