Представники галузі підготували і направили листи президенту України і прем'єр-міністру, щоб не допустити колапсу галузі.

Київ. 8 жовтня. УНІАН. Представники лісового господарства та деревообробних підприємств закликали керівництво країни зупинити експерименти над галуззю у вигляді обов'язкового продажу всієї деревини через електронну систему «Прозорро», що може обернуться колапсом лісового сектора вже у найближчому майбутньому.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент асоціації «Меблідеревпром» Юрій Медведєв.

«Ми їм говорили, що ви на ринок виводите монополіста. Мені вчора зателефонували і запитали, чому ви проти «Прозорро». Ми не проти «Прозорро», ми підтримуємо цю систему, коли через їх майданчик проходять держзакупівлі для навчальних закладів, держпідприємств. Але змусити всіх йти на цю систему через постанову уряду - ми категорично проти цього», - сказав Медведєв, додавши, що представники галузі підготували і направили листи президенту України і прем'єр-міністру, щоб не допустити колапсу галузі.

Він підкреслив, що на ринку зараз є багато майданчиків, через які бізнес може торгувати лісоматеріалами, однак уряд чомусь вирішив змусити всіх використовувати тільки «Прозорро».

«Ми їм запропонували виходити зі своєю системою в ринок, пропонувати свої послуги, і якщо наші підприємства ці послуги задовольнятимуть, то вони торгуватимуть через «Прозорро». Залучати ж уряд до цієї справи, ну вибачте, це ще і корупцією пахне. Сьогодні є багато майданчиків, які використовуються», - сказав він.

«Сенс цих справ полягає в тому, що хлопці з «Прозорро» порахували, що є ласий шматочок - майже 20 мільйонів кубометрів в Україні заготовлюється деревини, і чому б не пустити це через «Прозорро». Не потрібно йти в ліс, не потрібно стояти біля верстата, а просто надати майданчик і отримувати відсоток», - зазначив Медведєв.

Голова Асоціації деревообробників Львівщини Микола Когут повідомив, що 30 вересня в Києві був проведений Перший Всеукраїнський лісопромисловий форум,  учасниками якого стали біля 200 представників різних груп, пов'язаних з лісом та деревиною. На форумі були напрацьовані рекомендації, які можуть дати поштовх до розвитку лісового сектора України. Однак запрошені на цей форум міністр екології та перший заступник міністра проігнорували цю зустріч.

«Форум ухвалив резолюцію, ми написали звернення на прем'єр-міністра. Перше, ми рекомендували створити раду лісового сектора при Кабінеті міністрів, куди б увійшли громадські організації, науковці, асоціації», - сказав Когут.

Також він повідомив, що представники галузі на форумі підтримали ухвалення в парламенті законопроекту про ринок деревини.

«Основна мета законопроекту - дати можливість підприємцям хоча б 50% від обсягу деревини продавати за прямими договорами або за офертою. Друга мета - 50% через аукціонні торги, які зараз проходять на місцях за тією моделлю, яка реалізована в Польщі», - зазначив Микола Когут.

Генеральний директор ТОВ «Ванесса», Чернігівська область, Валерій Підкоритов також зазначив, що дії уряду суперечать духу закону і можуть завдати колосальної шкоди галузі.

«Уряд діє не зовсім законно, розпоряджаючись і втручаючись в господарську діяльність підприємств, що заборонено тим же Господарським кодексом. У постанові про «Прозорро» чомусь анафемі піддали прямі договори - нібито це корупція між покупцем і продавцем. Я 25 років на ринку і не пам'ятаю таких випадків. Можливо, у верхніх ешелонах влади такі порядки, то внизу, де виробник і лісгосп, там зовсім інші взаємини. Ділові і партнерські. Покупці часто кредитують лісгоспи, виручають їх, наприклад, шляхом передоплати. Якщо є прямий договір, то планово працює лісгосп, планово працює виробник», - сказав Підкоритов.

Також він акцентував, що переважна більшість як українських, так і іноземних виробників вважають, що аукціони є несправедливою і не надійною формою торгівлі.

«За час роботи цієї системи ціна на ліс піднялася на 58%. Це біда не тільки для підприємств, але це все закладається в собівартість продукції і населенню доводиться за це розплачуватися», - зазначив він.

Керівник громадської спілки «Асоціація деревообробників Закарпаття» Олександр Мунтянов підтвердив слова попередніх спікерів про те, то держава не має права втручатися в господарську діяльність підприємств.

«На лісгоспи зараз тиснуть із метою підписання договорів про співпрацю з конкретним майданчиком tab.ua. І це попри те, що держава не має права на втручання в господарську діяльність підприємств», - зазначив він.

Директор ТОВ «UTESYSTEM» Данііл Маландій зазначив, що дії «Прозорро» викликають сумніви. Тому держкомпанія потребує ретельної перевірки.

«Я хотів би звернути увагу на те, що, напевно, вперше в історії всього цього проекту «Продажі» виникла така конфліктна ситуація, де «Прозорро» виходить в такому негативному світлі. Це означає, що потрібно уважніше ознайомитися з його діяльністю і, можливо, перевірити його попередні проекти», - сказав Маландій. 

Фото з пресконференціїhttps://photo.unian.ua/theme/100487-press-konferenciya-v-unian-na-temu-neprozrachnye-pravila-dlya-rynka-neobrabotannoy-drevesiny.html