Відвідуваність ТРЦ знизилась приблизно на 50%. Продажі деяких магазинів впали майже на 80%.

Київ. 10 листопада. УНІАН. Представники бізнесу презентували перші результати роботи рітейла і торгово-розважальних комплексів під час дії карантинних обмежень.

Презентація відбулась на прес-конференції в УНІАН.

Голова правління Асоціації рітейлерів України Андрій Жук наголосив, що відсоток вакцинованих, хоч і поступово збільшується, але вкрай малий для повноцінної роботи ТРЦ і непродовольчих магазинів.

"Ми зараз працюємо із великими збитками, внаслідок чого значні гроші недоотримує держбюджет", - зазначив голова Асоціації рітейлерів.

Крім того, він додав, що, за результатами досліджень Асоціації, одна з великих компаній фешн-рітейлу за місяць перебування в "червоній" зоні недоплатить близько 40 млн грн податків до держбюджету.

Як повідомив Жук, за ініціативи Асоціації рітейлерів та Ради торгових центрів України відкрили приблизно 100 пунктів вакцинації. Станом на сьогодні близько мільйона громадян вакцинувались в цих пунктах.

У свою чергу, голова правління Ради торгових центрів Максим Гаврюшин додав, що перші пункти вакцинації в ТРЦ почали відкриватися ще в травні.

"В торгових центрах, де великий трафік відвідувачів, близько тисячі людей можуть пройти вакцинацію за умови наявності вакцин та достатньої кількості медперсоналу", - відмітив Гаврюшин.

Що стосується торгових центрів, які пропрацювали в "червоній" зоні два-три тижні, то їх відвідуваність знизилась на 30-50% в різних регіонах, зазначив голова Ради ТЦ.

"Загалом ми бачимо, що товарообіг орендаторів зменшується швидше, ніж відвідуваність ТЦ. І ми припускаємо, що в листопаді товарообіг знизиться на 60-70% порівняно з періодом, коли ще не було введено "червону" зону. І це суттєво вплине на бізнес і податки, які він повинен сплачувати", - сказав Гаврюшин.

Представники Асоціації рітейлерів та Ради торгових центрів України звертаються до органів влади з такими проханнями:

- забезпечити пункти вакцинації належною кількістю медичних працівників;

- перед тим, як вводити певні обмеження, консультуватись з представниками рітейлу і проводити ті заходи, які, з одного боку, забезпечать безпечність громадян, з іншого – дадуть змогу рітейлу ефективно працювати;

- проаналізувати роботу всіх пунктів вакцинації і ті, які приймають малу кількість громадян, знаходяться в незручних місцях і т.д., перенести в ТЦ;

- дозволити відвідувати ТРЦ і непродовольчі магазини не тільки тим громадянам, які мають дві дози вакцини, а й одну.

Фотоhttps://photo.unian.ua/theme/109324-press-konferenciya-v-unian-na-temu-pervye-rezultaty-raboty-riteyla-i-trc-vo-vremya-karantina.html

Як повідомляв УНІАН, "червоний" рівень епіднебезпеки передбачає заборону роботи ТРЦ і непродовольчих ринків та магазинів. Однак обмеження не діятимуть, якщо 100% працівників та відвідувачів закладів вакциновані.