2022 рік в Україні має стати роком впровадження та розвитку нового медичного напрямку – медицини фертильності.  Новий напрямок планує комплексне вирішення  проблеми пізнього або відкладеного батьківства. Адже 42-43 роки – це той ліміт віку, після якого з власних яйцеклітин жінки майже в 100% випадках неможливо отримати вагітність.

Київ. 11 лютого. УНІАН. Після 35 років у жінки значно знижуються шанси народити дитину.

Про це сказала головний лікар столичного Центру фертильного здоров’я IVMED Галина Стрелко на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню сексуального й репродуктивного здоров’я, яка відбулась в  УНІАН.

"В нашій клініці середній вік жінки, яка приходить на первинний прийом до репродуктолога, до фахівця з медицини фертильності (фертильність – це здатність зрілого організму давати нащадків – УНІАН), – це 38-39 років, і це проблема", - зауважила Галина Стрелко.

За її словами, "після 35 років шанси народити значно знижуються, і навіть медицина фертильності не завжди може допомогти".

Як пояснила лікар, це пов'язано з тим, що "в 35 років 50% яйцеклітин в середньому мають генетичні дефекти, в 40 років – 70-80%, в 43-45 років – 95-100%, тобто у жінки, на жаль, є обмеження репродуктивного потенціалу".

Галина Стрелко зазначила, що жінка може бути здоровою, гарною, але "42-43 роки – це той ліміт віку, після якого ми не можемо з її власних яйцеклітин майже в 100% випадках отримати вагітність". Вона додала, що це дуже драматично сприймається, особливо, якщо йдеться про жінку, яка саме в цьому віці вперше звертається за допомогою до репродуктолога.

Галина Стрелко також повідомила, що наразі збільшується відсоток онкологічних захворювань в Україні. Так, за даними Національного канцер-реєстру, 25% жінок, які мають онкологічні захворювання, – це жінки до 50 років, тобто фактично фертильні жінки. Стрелко уточнила, що серед цих жінок 20% хворіють на рак молочної залози, 5-6% – на рак яєчників, 5-6% – на рак шийки матки і 9 % – на рак тіла матки. "Це якраз ті жінки, які можуть пролікуватися, і в подальшому можуть мати репродуктивні плани. Але якщо якісно пролікують, то в них майже завжди зникнуть яйцеклітини через агресивні препарати від онкозахворювання", - зазначила вона. За словами лікаря, в Україні немає системи збереження фертильності.

Президент Української асоціації репродуктивної медицини Олександр Юзько наголосив на необхідності визнання на державному рівні лікарів-репродуктологів та ембріологів як окремих спеціалістів та популяризувати їх експертизи в медицині фертильності. Він виступає за ухвалення проекту закону, який би зобов’язував онколога направити молоду подружню пару перед тим, як йти на лікування онкологічного захворювання, до репродуктивної клініки і проговорити можливості збереження фертильності.

В свою чергу Галина Стрелко визнала, що потребують вирішення питання зберігання матеріалу, який зможе в майбутньому використати жінка для народження дитини. Вона зазначила, що ця тема є досить серйозною, особливо з юридичної точки зору, оскільки долі жінок, які лікуються від онкології, можуть бути різними. За її словами, необхідно вирішити питання, як зберігати матеріал, адже йдеться "не про один рік і не про два".

Завідувач кафедри акушерства, гінекології та медицини плода Національного університету охорони здоров’я України ім. П. Л. Шупика, професор Світлана Жук ацентувала, що поліпшення репродуктивного здоров’я українців має здійснюватися через просвітницьку і наукову роботу. За її словами, йдеться про необхідність широкого впровадження поняття "медицини фертильності". Для цього, додала вона, потрібно підвищувати рівень обізнаності не лише потенційних пацієнтів, а й медиків. Вона зазначила, що на кафедрі будуть створені цикли тематичного удосконалення для лікарів різного профілю за вказаним напрямком.

Медицина фертильності є своєрідним "страховим полісом" для тих, хто відповідально планує  батьківство, але в силу певних обставин змушені відкласти це рішення.  До її сфери входять: відновлення функції фертильності, тобто здатності до зачаття у жінок та чоловіків;  генетична діагностика майбутніх батьків, преімплантаційний скринінг ембріона та генетичне дослідження плода. Ці новітні  методи діагностики та сучасне лікування збільшують  шанси успішної вагітності та народження здорової дитини.